Clinton wil Elián snel uit Miami halen

Agenten van de Amerikaanse immigratiedienst in Miami bereiden zich voor om het Cubaanse jongetje Elián Gonzalez weg te halen uit het huis van zijn oudoom, dat omringd is door anti-Castro-activisten.

President Clinton sprak zich gisteren krachtiger dan ooit uit voor een hereniging van het jongetje met zijn vader, die in Washington verblijft. Clinton zei dat hij ,,geen denkbaar argument'' kent om niet over te gaan tot de hereniging van vader en zoon. Clinton verwees naar een uitspraak van een hof van beroep, dat woensdag bepaalde dat Elián voorlopig het land niet mag verlaten in afwachting van een rechtszitting over de vraag of de zesjarige jongen een aanvraag voor politiek asiel kan indienen. ,,Het belangrijkste argument van de familie in Miami (om Elián niet over te dragen aan zijn vader) is nu weggenomen. Hun voornaamste argument was: als we hem laten teruggaan naar zijn vader voor er een gerechtelijke uitspraak is, dan gaat hij misschien terug naar Cuba'', aldus Clinton.

Volgens medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Justitie is de tijd voor onderhandelingen nu bijna voorbij. Eliáns vader, Juan Miguel Gonzalez, vroeg de Amerikaanse bevolking om de regering-Clinton met een brieven- en telefooncampagne te bewegen om Elián nu eindelijk weg te halen bij zijn oudoom, waar hij al sinds november verblijft.

Clinton sprak eerder op de dag met minister van Justitie Janet Reno, die persoonlijk nauw betrokken is bij de affaire. Reno zegde een bezoek aan Montana af voor overleg met haar adviseurs over de zaak. De autoriteiten vrezen dat anti-Castro-demonstranten weerstand zullen bieden als medewerkers van de immigratiedienst de jongen komen ophalen. Ook vreest men rellen elders in Miami, waar een derde van de bevolking van Cubaanse afkomst is.

Gisteravond sprak Elián in de tuin van het huis in Miami in een mobiele telefoon. Hij maakte kusgebaren naar het toestel. Volgens een woordvoerder van de familie sprak hij met zijn vader. In Havana bezochten 100.000 Cubanen een door regering georganiseerde demonstratie tegen de Verenigde Staten. Vice-president Gore opperde gisteren dat de zaak opgelost zou kunnen worden als de familie van Elián bijeen zou komen ,,zonder regeringsfunctionarissen of advocaten''.