`Boudewijn steunde Allende-oppositie'

Het Belgische koningshuis financierde in 1964 de Chileense presidentskandidaat Eduardo Frei, om te voorkomen dat diens linkse opponent Salvador Allende aan de macht zou komen. Dat zegt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Santiago Edward Korry vandaag in een vraaggesprek met de Belgische krant De Morgen. Koning Boudewijn zou een onbekend bedrag hebben gegeven aan de Belgische jezuïtische pater Roger Vekemans, die namens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA fondsen inzamelde met de bedoeling op communistische opmars in Latijns-Amerika te keren.

Korry, die in 1967 in Chili werd geposteerd en zijn informatie dus achteraf vergaarde, verklaarde in 1998 al in een Nederlands tv-programma dat koningin Juliana, het Vaticaan en de Duitse en Italiaanse christen-democratische partijen destijds eveneens geld aan de pater hebben gegeven. Enige weken geleden noemde Korry voor het eerst ook de financiële bijdragen van het Belgische koningshuis in de door de VRT uitgezonden Canadese reportage The Last Stand Of Salvador Allende. Het geld werd niet alleen gebruikt voor propaganda, aldus Korry, ,,maar ook voor het bewerken van personen en partijen die zich opstelden als tegenstanders van Frei, opdat ze voortaan Frei zouden steunen''. Frei won de verkiezingen. In 1970 kwam Allende alsnog aan de macht.

België heeft zich de afgelopen maanden opgeworpen als pleitbezorger van de berechting van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet, waardoor het dossier-Chili onder een vergrootglas kwam te liggen. Niettemin riep het tv-programma in België nauwelijks reacties op. Het Belgische Hof wil niet ingaan op de opmerkingen van Korry. ,,Ik heb geen wetenschappelijke basis om te zeggen wat er in 1964 met het geld van koning Boudewijn is gebeurd'', verklaart een woordvoerster.