Arrestatie Meciar gehekeld

De aanhouding van de Slowaakse ex-premier Vladimír Meciar door gemaskerde politiecommando`s, gisteren, is gehekeld door woordvoerders van zijn partij, maar ook door enkele politieke tegenstanders van Meciar, die aanstoot namen aan het theatrale element bij de aanhouding.

Meciars woning, waar de vroegere premier zich drie weken geleden verschanste om te ontkomen aan oproepen van de Slowaakse justitie om zich voor verhoor te melden, werd gisterochtend omsingeld door de gemaskerde commando`s. Toen de voormalige premier geen gevolg gaf aan oproepen om naar buiten te komen werd de deur van de woning met explosieven opgeblazen en met bijlen ingehakt, waarop de politiecommando's naar binnen stormden. Na de aanhouding werd Meciar naar Bratislava gebracht, waar hij werd verhoord. Hij weigerde vragen te beantwoorden over zijn rol in twee schandalen die zich tijdens zijn ambtsperiode hebben afgespeeld. Meciar kreeg ter plekke een boete van tienduizend kroon (225 dollar) wegens zijn weigering gevolg te geven aan de eerdere oproepen zich te melden. Bovendien werd hij formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens misbruik van zijn ambt; hij zou als premier in strijd met de wet zijn ministers bonussen hebben betaald voor omgerekend 313.000 dollar. Voor dat vergrijp kan hij maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.

Na zijn vrijlating klaagde Meciar – getooid met een zwarte stropdas om zijn ,,rouw'' over ,,de schending van het recht'' te onderstrepen – dat hij bij zijn aanhouding was geïntimideerd door de politiemannen, die na hun gewelddadige binnenkomst hun machinegeweren op hem hadden gericht. De leider van het politie-commando had bovendien geweigerd zich te identificeren.

De Slowaakse president Rudolf Schuster bestempelde de aanhouding van Meciar, en vooral de manier waarop die had plaatsgevonden, als overdreven en overhaast. Schuster ontbood gisteren afgevaardigden van Meciars partij HZDS (Beweging voor een Democratisch Slowakije), minister van Binnenlandse Zaken Pittner en de chef van het politie-onderzoek om de aanhouding van Meciar te bespreken. Ook de voorzitter van het Slowaakse parlement, Jozef Migas, laakte het optreden van de politie, omdat het met ,,teveel lawaai en teveel theater'' gepaard ging.

Woordvoerders van de HZDS eisten gisteren een onmiddellijk begin van een juridisch onderzoek naar het optreden van de politie. Ze eisten verder een buitengewone zitting van het parlement en het ontslag van minister Pittner, de Slowaakse produreur-generaal en de chef van het politie-onderzoek. Migas beloofde gisteren dat hij het parlement in buitengewone zitting bijeen zal roepen. Hij zei verder voorstander te zijn van een wijziging van de regering, een idee dat hij al eerder – los van het optreden van de justitie tegen Meciar– heeft geopperd.