Amato voorgedragen als kandidaat-premier

De centrum-linkse regeringspartijen in Italië hebben vanmorgen minister van Schatkist Giuliano Amato voorgedragen als kandidaat-premier. Hij zou later vandaag van president Carlo Ciampi opdracht krijgen te proberen een nieuw kabinet te vormen.

Amato maakte gisteren vanuit de Verenigde Staten, waar hij op werkbezoek was, duidelijk dat hij niets voelt voor een politiek zaakwaarnemerschap. Ook al loopt de zittingstermijn van het parlement over elf maanden af, hij zou de resterende periode willen gebruiken om te proberen de Olijfcoalitie nieuw leven in te blazen en de steun voor centrum-links met name in het noorden van het land te vergroten. Amato is afgelopen nacht teruggekeerd.

,,De nieuwe regering zal een breed werkterrein hebben en zal gekenmerkt worden door sterke vernieuwing, want van premier veranderen is niet genoeg,'' zei de Groene leider Francescata. Het tiental coalitiepartijen werd het gisteravond eens over Amato als kandidaat. Deze eensgezindheid heeft de kans op vervroegde verkiezingen aanzienlijk kleiner gemaakt.

Oppositieleider Berlusconi vindt vervroegde verkiezingen de enig aanvaardbare oplossing. Hij doet Amato af als ,,een nuttige idioot'', en probeert onrust te zaaien in de coalitie door te zeggen dat een twintigtal Kamerleden op het punt staat naar de rechtse oppositie over te lopen. Amato saneerde als premier in 1992-93 de Italiaanse overheidsfinanciën.