Weerzien van oude volleybalvrienden

Ronald Zoodsma en Peter Blangé troffen elkaar na jaren weer in de eerste finale om de Nederlandse volleybaltitel. De ploeg van Zoodsma won met 3-1.

Piet Zoomers Dynamo zette gisteren een belangrijke stap op weg naar de achtste volleybaltitel in tien jaar. De Apeldoornse club won thuis de eerste finale tegen Geové RZG Vrevok (3-1). De ploeg die driemaal wint, is kampioen.

Dynamo-Vrevok is ook de confrontatie tussen Ronald Zoodsma en Peter Blangé. De twee veteranen behoorden in de jaren tachtig tot de succesvolle Wonderful Six van Arie Selinger. In 1990 werden zij door hun ploeggenoten weggestuurd bij het nationale team, omdat ze te veel aan geld zouden hebben gedacht. Voor de Spelen van 1992 werden ze teruggehaald en wonnen ze zilver.

Jaren later troffen de oude ploeggenoten elkaar weer in de finale om het Nederlandse kampioenschap. Middenman Zoodsma (33) speelde dit seizoen voor het eerst bij Dynamo, spelverdeler Blangé (34) bij Vrevok. Terwijl hun teamgenoten gisteravond aan de warming-up waren begonnen, praatten de twee in het materiaalhok van de Dynamo-hal rustig verder. Zelfs vlak voor het begin van de wedstrijd, voerden ze door het net heen nog een conversatie.

Blangé en Zoodsma maakten veel mee in het buitenland. Toch heeft de eredivisie hun nog iets te bieden. Zoodsma hoopt dat hij nog een keer Nederlands kampioen kan worden. Blangé verloor tot gisteren nooit een wedstrijd in een finale van de play-offs. Vier keer plaatste hij zich in de Italiaanse competitie voor de finale, vier keer won hij – met Parma en Treviso – de landstitel.

Blangé maakte gisteren ook mee dat zijn fameuze `doortik-bal' boven het net werd afgefloten door de scheidsrechter. Hij vond dat de spelverdeler met de bal had gegooid. Blangé ging er na afloop met hem over in discussie. ,,Sorry hoor, ik moet er even aan wennen, want in het buitenland wordt zo'n bal niet afgefloten'', zei Blangé.

Nooit is in de Nederlandse competitie een speler beter betaald dan Blangé. Vrevok trok hem aan om de hegemonie van Dynamo te doorbreken. Zoals verwacht werden Dynamo en Vrevok een en twee in de competitie. Van Blangé is bekend dat hij pas in de play-offs in topvorm is. Gisteren speelde hij met verrassende oplossingen een fantastische eerste set. Vrevok won met 25-17.

In de tweede set namen de bezoekers weer een ruime voorsprong (10-4). Daarna volgde een ommekeer. Dynamo herstelde zich. Met 25-21, 26-24 en 25-18 won de titelhouder.

Vrevok-coach Martinovic zei dat hij niet ongerust was. ,,Het was een wedstrijd om van te leren. De volgende keer beginnen we weer opnieuw. We hoeven geen rare dingen te doen, geen ruzie te maken. We moeten de tegenstander vandaag gewoon een handje geven. Jongens, het is jullie dag. Straks zijn wij aan de beurt.''

Zaterdag wordt de tweede finale in Nieuwegein gespeeld. Martinovic is ervan overtuigd dat Vrevok wint. Zijn ploeg zal dan sommige spelaspecten beter moeten uitvoeren, zoals passen en serveren. ,,Als zelfs Zoodsma op een goede aanvaller begint te lijken, is er zeker iets mis met onze service'', oordeelde Blangé met een kwinkslag.

,,Het eerste glas bier is voor jouw rekening'', riep Zoodsma na afloop tegen Blangé. ,,Moet jij je contract niet even verlengen?'', reageerde Blangé. ,,Zoodsma speelt altijd goed als er over een verlenging van zijn contract wordt gesproken'', legde hij lachend uit. Blangé overweegt zijn carrière een jaar te verlengen en bij Vrevok bij te tekenen.

    • Hans Klippus