Virus verschijnt in veel gedaanten

Werken de aidsmedicijnen uit de Westerse wereld ook in Afrika? Volgens prof.dr. Jaap Goudsmit, hoogleraar virologie aan de Universiteit van Amsterdam, is er geen reden om daaraan te twijfelen. Dat blijkt uit onderzoek dat ook deels in Afrika gebeurt. Het aidsvirus doet zich in vele gedaanten voor. Onderzoekers onderscheiden in totaal 12 varianten, onderverdeeld in twee typen. Type hiv-2 concentreert zich in West-Afrika, type hiv-1 komt over de hele wereld voor. Hiv-1 wordt verder onderverdeeld in de groepen M, N en O. En binnen groep M zijn er vervolgens weer 9 subtypen (A tot en met I). Subtype hiv-1C komt het meest voor. Zestig procent van alle hiv-infecties in de wereld is van dit type dat zich snel verspreidt, met name in het zuiden en oosten van Afrika, in China en in India. ,,De therapieën die we nu hebben om aids te bestrijden, werken bij alle subtypen'', zegt Goudsmit. Volgens hem is juist de distributie van medicijnen in Afrika een groot probleem. ,,Hoe bereik je al die besmette mensen in landen met een slechte infrastructuur?''