Vijf jaar cel en tbs in zaak v. Cotthem

De man die verantwoordelijk is voor de dood van Daniel van Cotthem is vanmiddag tot vijf jaar cel met tbs en dwangverpleging veroordeeld. De rechtbank in Rotterdam achtte bewezen dat de 24-jarige Mike H., in januari dit jaar op het NS-station Vlaardingen, de zeventienjarige Van Cotthem zo'n klap op het hoofd heeft gegeven, dat die later overleed.

De medeverdachten in deze zaak, de tweelingbroers Arnout en Remi B. (22) kregen celstraffen van respectievelijk drie-en-een-half jaar en twee jaar. De net zeventienjarige Rita D. kreeg een jaar jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hun wordt medeplichtigheid verweten; samen met Mike H. en enkele Belgische vrienden hielden zij Daniel en diens vriendin in een kring ingesloten tot Mike hem sloeg.

De voorzitter van de meervoudige strafkamer veroordeelde het viertal voor poging tot zware mishandeling, de dood ten gevolge hebbend.

Het voorval had plaats op 8 januari op het perron van station Vlaardingen, waar Daniel zijn vriendin op de trein wilde zetten. Het groepje rond Mike had ruzie gemaakt omdat de twee hun fles wodka bijna zouden hebben omgestoten. Wat was de bedoeling van die ruzie, vroeg de rechter twee weken geleden. ,,Er was geen bedoeling, aldus Arnout.

Tijdens de zitting, twee weken gelden bleken de drie jongens, en vooral Mike, een uitgebreid verleden van vandalisme en geweldpleging te hebben. Mike ,,heeft losse handjes' legde Arnout toen uit. ,,Als Mike wat op heeft kun je maar beter uit zijn buurt blijven.'

Een van hun eerdere escapades werd twee weken geleden ook in de zaak behandeld. In oktober vorig jaar duwden Mike en Arnout een man in Maassluis in het water en liepen vervolgens zonder omkijken verder. Hierover volgt nog een aparte rechtszitting.

De rechter wees in de zaak-Van Cotthem ook 20.000 gulden schadevergoeding voor de begrafenis toe, alsmede eenzelfde bedrag als immateriële schadevergoeding. De vader van Daniel van Cotthem had tijdens de zitting twee weken geleden geëist dat de verdachten dagelijks een klein deel van dat bedrag overmaken naar de Stichting Zinloos Geweld. Dat is verwezen naar de civiele rechter.

Zaak Van Cotthem

In het bericht over de uitspraak in de zaak Van Cotthem in de kant van donderdag 20 april (`Vijf jaar cel en tbs in zaak v. Cotthem') staan enkele onjuistheden. In tegenstelling tot wat de tekst vermeldt zijn de vier verdachtenniet veroordeeld voor poging tot zware mishandeling, de dood ten gevolge hebbend.

Ook zijn drie van de vier niet veroordeeld voor medeplichtigheid. De verdachte Mike H. is veroordeeld voor zware mishandeling de dood ten gevolge hebbend; de overige drie verdachten zijn veroordeeld voor openlijk geweld.

Voorts werd in het bericht gemeld dat nog een aparte rechtszitting volgt

over het in het water duwen van een man door twee van de verdachten. Dit is

niet juist. Beide verdachten zijn bij dezelfde uitspraak voor deze daad veroordeeld.

Ten slotte meldt het bericht dat naast een bedrag van 20.000 gulden schadevergoeding

voor begrafeniskosten een even groot bedrag is toegekend als vergoeding voor

immateriële schade. Dit laatste is niet juist. De vordering tot vergoeding

van immateriële schade is verwezen naar de civiele rechter.