Verlies van Baan valt hoger uit

Softwareproducent Baan heeft over de eerste drie maanden van dit jaar een veel slechter resultaat behaald dan was verwacht. Het aandeel reageerde vanochtend met een maximaal koersverlies van 10 procent.

Het eerste kwartaal leverde Baan een operationeel verlies op van 75 miljoen dollar (174 miljoen gulden) terwijl analisten gemiddeld met een verlies van 25 miljoen dollar rekening hielden. Vooral de dalende omzet in licenties (voor het gebruik van de software), van 65 miljoen naar 27 miljoen, baart beleggers zorgen. ,,Daar zit in feite de toekomstige groei, en dit cijfer geeft weinig hoop. Baan zit nog steeds in een wurggreep'', aldus financieel analist Alan van der Kamp van Effectenbank Stroeve. De totale omzet van Baan daalde met maar liefst 70 miljoen tot 106 miljoen dollar.

Baan dreigt door de aanhoudende verliezen nu personeel kwijt te raken, zegt bestuurder Chris Baggerman van vakbond Reformatorische Maatschappelijke Unie, die 80 van de 700 Nederlandse medewerkers vertegenwoordigt. ,,Wij maken ons ernstige zorgen over de reactie van het personeel op deze rode cijfers. Het verloop is tot nu toe beperkt geweest'', zegt hij. ,,Maar onze leden hebben dringend behoefte aan toelichting en aan een heldere visie. Die heeft [topman] Everaert nog niet gegeven.''

Ten opzichte van eerdere kwartalen is het verlies bij Baan verder opgelopen. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwam het concern 68 miljoen dollar tekort. Over de eerste drie maanden van vorig jaar was het verlies 19 miljoen. Vanochtend presenteerde Baan een verlies van 26 miljoen. In dat resultaat zijn echter de opbrengsten uit verkoop van Coda (31 miljoen dollar) en een belang in het softwarebedrijf Meta4 (20 miljoen) al opgenomen.

Baan heeft een hectisch eerste kwartaal doorgemaakt, omdat bestuursvoorzitter Mary Coleman, financiële topman James Mooney en bestuurder Mark Ferrer zijn opgestapt. Volgens de nieuwe financieel directeur Rob Ruijter is het vertrek van de top een belangrijke oorzaak geweest van de omzetdaling. ,,Door deze wisselingen en door onze discussie met de beurs [over de vermogensverhoudingen] zijn de klanten afwachtend geworden. Sinds half maart trekt het weer aan'', stelt de van Philips afkomstige Ruijter in een telefonische toelichting.

Volgens hem is een nieuwe ,,agressieve'' bezuinigingsronde noodzakelijk. ,,We gaan bijvoorbeeld kantoren sluiten in de VS en in Duitsland. We willen op jaarbasis tientallen miljoenen besparen.'' Ruijter verwacht aan het eind van het tweede kwartaal een prognose te kunnen doen wanneer Baan weer winstgevend wordt. Volgens hem heeft Baan al wel meer lucht gekregen in financieel opzicht. ,,In de laatste zestig dagen hebben we zo'n 80 miljoen dollar in contanten opgehaald en in totaal 100 miljoen aan vermogensversterking''. Tegen het middaguur stond het aandeel Baan 7,5 procent lager op 4,55 euro.