VEELZIJDIG

Naam: Damen Shipyards

Locatie: Gorinchem

Oprichtingsjaar: 1927

Damen Shipyards is een begrip in de internationale scheepvaart. Dit conglomeraat van 24 scheepswerven in zeven landen, waarvan het hoofdkantoor in Gorinchem zetelt, kwam vorige week nog in het nieuws. De voorgenomen overname van Koninklijke Schelde Groep (KSG) kwam in gevaar – de noodlijdende concurrent leed in 1999 meer verlies dan tot dan toe werd aangenomen. Gaat de deal toch door, dan kan Damen zich in de toekomst richten op weer een nieuwe marktsector: megajachten.

Vooralsnog houdt de Damen Shipyards-groep het op sleepboten, patrouilleboten, veerboten, marineschepen en visserijschepen met een maximale lengte van 120 meter. De vaartuigen gaan naar kustwachten, douanes en offshorebedrijven in tachtig landen. Zo leverde Damen onlangs een aantal supersnelle Patrol-4100 modellen aan de marinepolitie van Curaçao en Aruba. Voor de gemeente Amsterdam bouwt Damen een enorm zeilschip in het kader van Sail 2000. En diverse rederijen vroegen een fast ferry aan, als remedie tegen het fileprobleem.

Damen Shipyards werd driekwart eeuw geleden opgericht, maar kreeg pas vleugels onder leiding van de huidige eigenaar, K. Damen. Anders dan zijn vader en oom, die de scheepswerf in 1927 oprichtten en jarenlang gezamenlijk runden, zweert Damen bij een breed assortiment en kijkt hij graag over de grens. De ondernemer begon in 1969 met vier man personeel. Inmiddels telt Damen alleen al in Nederland 1.500 werknemers.

Damen laat zijn casco's veelal in het Oostblok produceren. In Gorinchem wordt vervolgens een assemblagepakket samengesteld, dat bij buitenlandse scheepswerven in elkaar wordt gezet. Dat bespaart niet alleen veel kosten, maar levert ook een aanzienlijk netwerk op – en dus potentiële klanten.

    • Danielle Pinedo