THEATER

Abigails Party

Mike Leigh's stuk door Theatergroep Carrousel. Pijnlijke huiskamerkomedie, gesitueerd in de jaren zeventig, over dodelijke verveling op een avondje uit tussen buren die zich uit in boordevolle glazen gin (zonder tonic!) en treiterijen. Schitterend spel van Marlies Heuer, Dic van Duin en Maureen Teeuwen. 21 april Arnhem Schouwburg, 22 april Eindhoven Plaza Futura.

Theatervoorkeurtjes 20-27 april

De Mooie Onbekende

Melodrama van Klaus Pohl over vrouwen- en vreemdelingenhaat in het Duitsland van vlak na de val van de Muur. Door regisseur Gijs Scholten van Aschat en een groep jonge acteurs van Het Nationale Toneel gebracht als een gruwelsprookje, een reis door het onbewuste. Niet zonder vaart en humor. Op 20, 21 en 22 april in de Guido de Moorzaal van Het Nationale Toneel, naast de Haagse Schouwburg.

De zelfmoord van de meisjes

Vijf meisjes uit één gezin maken een eind aan hun leven: dat is het spectaculaire uitgangspunt van Jeffrey Eugenides' roman The Virgin Suicides. Peter Sonneveld bewerkte het boek tot charmant en teder theater. Niet om de meisjes gaat het hier maar om de jongens die van hen hielden, op de schutterige manier die pubers eigen is. T/m 28 april in de Krijn Boon studio van de Rotterdamse Schouwburg.

Een Echte Van Dongen

Veelzijdige cabaret-solo van Lenette van Dongen over de keus tussen vrije expressie en de dwang van de discipline, trefzeker opgedist in conférences, verhalen en liedjes. 21, 22 april Den Bosch Theater aan de Parade, 25, 26 april Hoorn Het Park, 27 april IJmuiden Stadsschouwburg.

Misery

Ooit traden actrice Geert de Jong en acteur Eric Schneider op in Antonius en Cleopatra van Shakespeare. Nu zijn ze beide te zien in een grootse, spannende en ook ambachtelijke acteerprestatie in Misery, een thriller op de Bühne door het Nationale Toneel uit Den Haag. Een schrijver wordt getiranniseerd door zijn gepassioneerde fan, tot de dood erop volgt. De regie is van Lodewijk de Boer. 21, 22 april Koninklijke Schouwburg Den Haag, 25 t/m 29 april Amsterdam Stadsschouwburg.

Veni Vidi Vici

Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 21 april Goor De Reggehof.

Bocht En Bumpers

Olga Zuiderhoek en Peter Faber spelen spelletjes in een geraffineerde dialoog van Paul Haenen vol cabaret-effecten en moderne relatiepraat. 21 april Hoogeveen De Tamboer, 22 april Enschede Twentse Schouwburg, 25, 26 april Groningen Stadsschouwburg.

IJdele Hoop

Beeldend en muzikaal vermaak over God, goesting en gekkigheid door het Vlaamse kleinkunstduo Kommil Foo. 21 april Helmond `t Speelhuis, 26 april Veghel De Blauwe Kei, 27 april Barendrecht Het Kruispunt.

En verder

Tsjechov, lichtvoetige musical van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long 21, 22 april Tilburg Schouwburg, 25 april Hoogeveen De Tamboer, 26 april Assen De Kolk, 27 april Winschoten De Klinker. De Pianostemmer Cabaretier Bert Klunder speelt een somberaar die grappig is ondanks zichzelf. 21 april Tilburg Schouwburg, 22 april Dordrecht Kunstmin, 27 april Wageningen Junushof. Zin Sanne Wallis de Vries: cabaret vol rare observaties en - typeringen. 25, 26 april Hoofddorp De Meerse.