Telefónica: dochters mogelijk van beurs

Het Spaanse telecomconcern Telefónica heeft gedreigd zijn dochterbedrijven Terra Networks (internet) en TPI (technologie) van de beurs te halen. Het concern wil zo het bestuur van de effectenbeurs van Madrid van zijn voornemen afbrengen om wijzigingen aan te brengen in de Ibex-35, de index van de beurs.

Niet alleen divisies die al een beursnotering hebben, maar ook bedrijfsonderdelen die nog naar de beurs gaan, zoals de media-activiteiten, zijn onderwerp van eventuele beleidswijzigingen, zo liet Telefónica donderdag weten. Het zegt het verwerpelijk te vinden dat de wijze van berekenen van de Ibex-index wordt gewijzigd, omdat Terra en TPI dan minder zwaar gaan meetellen.

Het beursbestuur wil uiterlijk op 22 september de beursindex veranderd hebben. Het is de bedoeling dat bedrijven waarvan niet het gehele aandelenkapitaal op de markt is gebracht, minder zwaar meewegen. Bedrijven waarvan het geplaatste kapitaal kleiner is dan 40 procent van het totale kapitaal, zullen voortaan maar voor 60 procent worden meegerekend in plaats van voor 100 procent zoals nu.

Met de maatregel denkt het bestuur van de beurs van Madrid van de index een betere afspiegeling van de werkelijkheid te bereiken. Mocht het plan doorgaan, dan worden meer bedrijven het slachtoffer. Ondernemingen als Sogecable, Amadeus en Gas Natural zijn op het ogenblik zwaargewichten in de Ibex-35, hoewel maar een deel van het aandelenkapitaal op de beurs te verhandelen is.

Telefónica wordt in juni eigenaar wordt van het Nederlandse amusementsbedrijf Endemol, dat is opgericht door John de Mol en Joop van den Ende. Telefónica is het het grootste beursfonds van Spanje en een zeer agressief concern. Sinds het drie jaar geleden volledig werd geprivatiseerd, behoort het tot de grootste telefonie- en mediaconcerns van Europa, met belangen in vaste en mobiele telefoonverbindingen, Internet-diensten en automatisering.

Telefónica werkt ook aan het bankieren via Internet, sloot een miljardendeal met de nieuwe megabank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria en kocht in Ierland het interenbtbedrijf First-e. Tegelijkertijd investeert Telefónica in dochter Terra Networks, die aan de beurs is genoteerd.