Strenge maatregelen Koninginnedag

De gemeente Leiden neemt strenge veiligheidsmaatregelen bij het bezoek van koningin Beatrix aan de stad op Koninginnedag, die op zaterdag 29 april wordt gevierd. Burgemeester Postma houdt rekening met mogelijke acties van linkse actiegroepen als Eurodusnie. Een deel van de binnenstad is op de feestdag beperkt toegankelijk.

De Pieterswijk, het oude deel van de stad waar de koningin en haar gevolg een wandeling maken, mag alleen worden bezocht door bewoners en deelnemers aan een evenement. De zesduizend bewoners krijgen een gekleurde toegangskaart. Ze mogen slechts twee gasten uitnodigen, die bij de gemeente moeten worden aangemeld. Andere mensen die de koningin willen zien, moeten die dag vóór zeven uur 's ochtends in de wijk zijn. Kinderen die deelnemen aan de vrijmarkt, zijn pas welkom na legitimatie en onder begeleiding van twee ouderen. Verder is het hart van de stad verboden gebied voor auto's en bootjes.

Bewoners en de raadsfractie van de SP hebben ernstige kritiek op de strenge aanpak. Zij menen dat koninginnedag op deze manier allang geen volksfeest meer is. Burgemeester Postma en het college zeggen juist dat een groot deel van de maatregelen ertoe leidt dat 29 april voor zoveel mogelijk mensen een spontane feestdag wordt.

De politie heeft gisteren een activist van het linkse comité Mars op de Oranjes (Comodo) opgepakt, omdat hij bij het station nep-treinkaartjes uitdeelde. Volgens de politie waren de kaartjes niet van echte te onderscheiden. De arrestant wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. In een verklaring zegt Comodo dat de kaartjes bestemd zijn voor actievoerders om op Koninginnedag gratis naar Leiden te reizen om mee te doen aan een ,,anti-nationalistische actie tegen het kapitalisme''. De kaartjes lijken op NS-treinkaartjes, ,,maar zelfs een slechtziende ziet onmiddellijk het verschil met echte kaartjes'', aldus Comodo. Volgens haar woordvoerder wordt ,,eens te meer duidelijk dat de Nederlandse democratie in rap tempo de contouren aanneemt van een politiestaat waarin alleen plaats is voor rijkelui en brave aan televisie verslaafde loonslaven.''