Stem nabestaande in proces-verbaal

Het openbaar ministerie in Leeuwarden heeft vandaag voor het eerst in ons land een officiële schriftelijke verklaring van een nabestaande toegevoegd aan het strafdossier. Het betreft een proces-verbaal waarin de vriendin van een 27-jarige Leeuwarder die in januari werd doodgestoken, haar gevoelens weergeeft over de dood van haar vriend. De strafzaak tegen de minderjarige verdachte, een 15-jarige Leeuwarder, had vandaag achter gesloten deuren plaats. Hij wordt ervan verdacht de 27-jarige Daniel van der Meulen te hebben doodgestoken, toen die een ruzie probeerde te sussen tussen de ouders van de verdachte en kennissen in een woning in Leeuwarden.

Al eerder was het mogelijk dat slachtoffers hun verhaal deden, maar dit gebeurde alleen als ze er zelf op aandrongen. Als experiment zullen slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven in de arrondissementen Leeuwarden, Almelo en Dordrecht standaard vlak voor de zitting worden gevraagd hoe het met hen is. Een politieagent bezoekt hen en stelt een aantal vragen, bijvoorbeeld of de verdachte iets van zich heeft laten horen en of eventuele schade is vergoed is. Ook is er ruimte voor eigen inbreng over de beleving en verwerking van het misdrijf. Het doel is de stem van het slachtoffer meer te laten horen tijdens het strafproces. De verklaring heeft een officiële status en is volgens de Leeuwarder officier van justitie O. Brouwer bedoeld om ,,de rechter optimaal te informeren''. Zowel de officier van justitie als de rechter kan passages uit de verklaring voorlezen. De proef duurt een jaar. Daarna wordt die mogelijk als vaste procedure ingevoerd bij alle strafzaken tegen verdachten van zedendelicten, ernstige geweldsmisdrijven en ernstige verkeersovertredingen. De moeder van het slachtoffer, N. van der Meulen, noemde het vanmorgen vlak voor de zitting een goede zaak dat de gevoelens van de nabestaanden gehoord worden.