Slowaakse ex-premier kort in arrest

Gemaskerde politiecommando's hebben vandaag de vroegere Slowaakse premier Vladimír Meciar gearresteerd. Volgens een ooggetuige werd hij vanmiddag vrijgelaten.

De politie omsingelde om acht uur de villa van Meciar in Trencianske Teplice, honderd kilometer ten noorden van de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Nadat herhaalde oproepen aan de voormalige sterke man van Slowakije om naar buiten te komen geen resultaat hadden gehad, werd een deur opgeblazen en werd de woning bestormd. Meciar werd even later weggeleid – ongedeerd en niet geboeid. Voor hij in een politiewagen stapte zei hij tegen aanhangers: ,,Wees niet bang, ik ben ook niet bang.'' Zijn woordvoerder, die aanwezig was in de villa, zei later dat de politie zich bij de bestorming heeft misdragen jegens vrouwen in de woning. Een aanhanger van Meciar riep tot de politie: ,,Jullie hebben hem vlak voor pasen opgepakt, net als Jezus Christus!''

Meciar, die al enige tijd geleden door de justitie was opgeroepen om als getuige voor de rechter te komen in verband met een reeks schandalen tijdens zijn bewind, is recentelijk zelf beschuldigd van machtsmisbruik, zoals de illegale betaling van bonussen aan zijn ministers. Hij negeerde alle oproepen van justitie en hield zich in zijn woning schuil. Vijf uur na zijn aanhouding kwam hij – volgens een ooggetuige – weer vrij.

Meciar, leider van de HZDS (Beweging voor een Democratisch Slowakije), was premier toen Slowakije in 1993 onafhankelijk werd en domineerde de Slowaakse politiek tijdens het grootste deel van de jaren negentig. Zijn bewind, dat eindigde na de verkiezingsnederlaag van september 1998, werd gekenmerkt door een reeks schandalen als gevolg van Meciars weinig subtiele omgang met de democratie en zijn critici. Zijn autoritaire optreden leidde tot scherpe kritiek uit het buitenland, met name de Verenigde Staten en de Europese Unie, en uiteindelijk tot de verdwijning van Slowakije uit de informele `kopgroep' van kandidaat-leden van de Europese Unie en de NAVO. Een van de meest spectaculaire schandalen betrof de ontvoering van de zoon van de toenmalige president Michal Kovác, toen een van Meciars meest uitgesproken critici, door de Slowaakse geheime dienst, indertijd geleid door Meciars bondgenoot Ivan Lexa.

Na de verkiezingsnederlaag van september 1998, die zijn politieke tegenstanders onder de huidige premier Dzurinda aan de macht bracht, leidde Meciar formeel de oppositie in Slowakije.

In feite trok hij zich – naar men aannam tijdelijk – uit de politiek terug. De afgelopen dagen heeft hij voor het eerst weer vraaggesprekken met media gegeven, waaruit op te maken viel dat hij zijn terugkeer in de politiek voorbereidde. Zijn partij is in de peilingen nog steeds de grootste van het land.