Sleutelroman over Britse kostschool leidt tot rel

De politie van het Engelse Lancashire is op zoek naar de auteur Paul Golding, naar aanleiding van zijn onlangs verschenen roman The Abomination. Het boek blijkt een nauwelijks verhulde sleutelroman over homoseksuele relaties tussen leraren en pupillen op de exclusieve katholieke kostschool Stonyhurst College.

De politie heeft een onderzoek lopen naar seksueel misbruik van kinderen op de school in de jaren zeventig en tachtig, en wil de auteur om medewerking verzoeken. Golding, die zelf op de `prep school' St.Mary's en daarna op Stonyhurst zat, weigert om over het boek te praten. In de roman bezoekt de hoofdpersoon een naamloze `prep school' en een college, maar veel `old boys' van Stonyhurst en St. Mary's zeggen dat ze hun alma mater moeiteloos in het boek herkennen, en dat het verhaal een accuraat beeld geeft van de praktijken aldaar in de jaren zeventig. ,,Iedereen die naar een van beide scholen ging, herkent de beschrijvingen uit het boek'', zegt een oud-leerling, die als voorbeeld de plak noemt die gebruikt werd om jongens te slaan. De `old boys' kopen het boek nu om te zien `wie erin staat'. Al geruime tijd zijn bij de politie klachten bekend over seksueel misbruik op beide scholen. Vorige maand werd een voormalig plaatsvervangend schoolhoofd in hoger beroep vrijgesproken, na aanvankelijk te zijn veroordeeld tot drie jaar.