Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over een uitzendbureau voor daklozen in Amsterdam. Voor vijftien gulden per uur kunnen zij kleine klusjes verrichten die mensen zelf niet willen doen. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Eerste aflevering van een 4-delige reconstructie van de oorlog in Kosovo. De serie is een bewerking van de eerder dit jaar gemaakte BBC-documentaire Moral Combat. In dit deel de aanloop naar de oorlog en hoe het bevrijdingsleger UÇK op handige wijze de steun van de NAVO verwerft. Ned.1, 20.25-20.57u.

PRAATPROGRAMMA

Gemeenschap & goederen. In deze uitzending over hoe mensen binnen hun relatie met geld omgaan, een gesprek met Caroliene en Hans die hun geld in één gezamenlijke pot stoppen. Ned.3, 20.22-20.52u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer Thom de Graaf en PSV-voorzitter Harry van Raaij. RTL4, 23.00-23.45u.

DOCUMENTAIRES

Histories. Rijksmaarschalk Herman Goering stond bekend als een fascistische demon, maar met zijn broer Albert had hij een goede verstandhouding. Albert gebruikte de naamsbekendheid van zijn broer om joden te beschermen en verzetslui te helpen. Na de oorlog wilde niemand zijn verhaal geloven. Een toeval bevestigde de oprechtheid van zijn verhaal. Canvas, 20.55-21.45u.

Legenden. Vanavond over Wernher von Braun en de vraag of hij inderdaad de begenadigde en gewetenloze ingenieur van Hitler was. ARD, 21.45-22.30u.

Het menselijk lichaam. Tweede deel van een serie over de ontwikkeling van het menselijk lichaam. Dankzij de nieuwste technologische apparatuur is het mogelijk om de conceptie van de mens te volgen vanaf het moment van bevruchting tot de bevalling. Canvas, 22.15-23.05u.

DRAMA

De Aanklacht. Nieuwe dramaserie gebaseerd op dossiers van de Nationale Ombudsman. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.32-22.28u.

KUNST & MUZIEK

Wie is er bang voor Stephen King? Documentaire over deze Amerikaanse schrijver. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.25-0.20u.

Parsifal. Opera van Wagner in drie akten, uitgevoerd door het Festivalkoor- en orkest van Bayreuth o.l.v. Giuseppe Sinopoli. Solisten: Falk Struckmann, Hans Sotin, Poul Elming, Ekkehard Wlaschiha en Linda Watson. ZDF, 0.00-2.40u.

FILM

Multiplicity (Harold Ramis, 1996, VS). In zijn drukke bestaan wordt workaholic Michael Keaton bijgestaan door liefst drie klonen (een ruige, een nichterige en een achterlijke). Ze bekvechten over de verdeling van de taken, waaronder het slapen met Andie McDowell. Na een uurtje is de lol eraf en begint het gebrek aan logica te knagen. Net5, 20.30-22.40u., met reclame.

. American Friends (Tristam Powell, 1991, Engeland). Even zorgvuldig als sympathiek drama bespot de stijve Victorianen nu eens niet, maar slaat hen liefdevol gade. Co-scenarist Michael Palin speelt een Oxford-classicus wiens leven ontregeld raakt na een ontmoeting, in Zwitserland, met de Iers-Amerikaanse Connie Booth. ARD, 0.50-2.25u., tweetalig.

De jongen die niet meer praatte (Ben Sombogaart, 1996, Ned.). Derde speelfilm van de regisseur van Het zakmes loopt over van de goede bedoelingen (over thema's als integratie en cultuurverschillen) maar komt nauwelijks tot leven. Koerdisch jongetje (Eran Orhan) gaat zwijgend door het leven nadat hij tegen zijn zin is verhuisd naar kil Nederland. Morgen, ZDF, 9.45-11.30u., nagesynchroniseerd.

. Top Hat (Mark Sandrich, 1935, VS). Derde musical van Astaire & Rogers wordt wel beschouwd als de archetypische Fred'n'Ginger movie. Persoonsverwisseling tegen Art Déco-decors. Irving Berlin-nummers: No Strings, Isn't This a Lovely Day, Cheek to Cheek. Morgen, BBC2, 10.35-12.10u., zwart-wit.

King of Kings (N. Ray, 1961, VS). Voorlaatste grote werkstuk van filmauteur Ray is een monumentale CinemaScope-biografie van Jezus Christus, gespeend van het pompeuze Hollywoodtoontje dat dit subgenre meestal kenmerkt. Destijds, met een knipoog naar Rebel without a Cause, omschreven als `I Was a Teenage Jezus'. Morgen, ARD, 11.05-13.40u., nagesynchroniseerd.

. Easter Parade (Charles Walters, 1948, VS). Fred Astaire en Judy Garland fonkelen in smakelijke musical over danser die zijn oude partner probeert te vergeten en furore maakt met een nieuwe. Én 17 songs van I. Berlin. Morgen, BBC2, 12.20-14.00u.

The Out of Towners (Arthur Hiller, 1970, VS). Door Neil Simon geschreven komedie. Echtpaar uit de provincie - Jack Lemmon en Sandy Dennis - doen in New York alle denkbare grotestadstrauma's op. Morgen, SBS6, 14.30-16.10u., met reclame.

. Ben Hur (William Wyler, 1959, VS). Vermaarde, met elf Oscars bekroonde, destijds peperdure spektakelfilm grossiert in spanning en sentiment en laat zich telkens weer op nieuwe manieren bekijken: als religieus tractaat over boete en vergeving, als jaren-vijftigvisie op het Romeinse imperialisme, als voorloper van de rampenfilm uit de jaren zeventig of als een studie van een homoseksuele relatie (tussen Ben Hur en zijn Romeinse jeugdvriend Messala). Ook met die wagenrenscène. Morgen, BBC1, 14.45-18.10u.

Quo Vadis? (M. LeRoy, 1951, VS). Grootschalig MGM-epos over christenvervolging in het oude Rome. Even lang als weelderig. Met Robert Taylor en Deborah Kerr. Morgen, ARD, 15.10-17.55u., nagesynchroniseerd.

La huitième jour (Jaca van Dormael, 1996, Belg.). Feelgood movie van de regisseur van Toto le héros, over een eendimensionale zakenman wiens leven verandert door zijn vriendschap met een mongool. Voor wie niet bang is voor oprecht sentiment. Met Daniel Auteuil en Pascal Duquenne. Morgen, ZDF, 16.20-18.15u., nagesynchroniseerd.