Selectie Musea

Jan van Scorel

Niet alleen bij 20e eeuwse kunsthistorici, maar ook al bij zijn tijdgenoten stond Jan Van Scorel (1495-1562) in hoog aanzien. Hij was dan ook de eerste Nederlandse Renaissance-schilder die de reis naar Italië ondernam en via hem kwam de Hollandse schilderkunst in direct contact met de Italiaanse meesters en met de monumenten van de klassieke oudheid. Van Scorel ontwikkelde een standaardrepertoire aan onderwerpen, zoals de Kruisiging, de Aanbidding der Wijzen en de Madonna met kind. Een Maria met kind is samen met Madonna met wilde rozen het uitgangspunt voor een Van Scorel-expositie in het Centraal Museum. Ze gelden als `prototypen', d.w.z. originele door Van Scorel zelf vervaardigde werken, die vervolgens vele malen door assistenten van zijn werkplaats, en ook daarbuiten, zijn gekopieerd. Op de tentoonstelling zijn de prototypen aangevuld met verschillende kopieën en herinterpretaties, afkomstig van de werkplaats van Van Scorel of van de meester zelf.

De Madonna's van Jan van Scorel t/m 2 juli in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di zo 11-17u. Gesloten op koninginnedag.

Anton Corbijn

Als fotograaf voor de muziekbladen Oor en New Musical Express portretteerde Anton Corbijn (1955) in de jaren tachtig voornamelijk zijn eigen muzikale helden uit het new wave-tijdperk. Nu wordt hij gevraagd door de groten der aarde. Ondanks de sterrenstatus van zijn modellen noemt Anton Corbijn (1955) zichzelf nog steeds een underground-fotograaf. Corbijn steekt de draak met de beroemdheid van zijn onderwerpen en reageert op het stereotype beeld dat het publiek van hen heeft. Zijn foto's zijn wars van glitter en glamour. Hij fotografeert celebrities imperfect of onherkenbaar en maakt ze ondergeschikt aan zijn visie en zijn composities. Frank Sinatra, eenzaam starend naar zijn halfvolle bierglas, is een zielige oude man in een lege hotelbar en Luciano Pavarotti heeft net zo'n psychopathische blik en verwilderd uiterlijk als Charles Manson. Op de tentoonstelling Anton Corbijn, 25 jaar WERK in het Groninger Museum is de ontwikkeling van underground- naar celebrity-fotograaf goed te volgen.

Anton Corbijn, 25 jaar werk t/m 25 juni in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di t/m zo 10-17u.

Japan

In 1788 moest de Japanse kunstenaar en amateur-wetenschapper Shiba Kôkan (1747-1818) zich als koopman vermommen om stiekem de zwaarbewaakte Nederlandse enclave in de stad Nagasaki binnen te dringen. De Nederlanders bevonden zich sinds 1639 als enige westerlingen in Japan, op het kunstmatige eilandje Deshima in de baai van Nagasaki. Kôkan was al jaren een verstokte `hollandofiel'. Van alles wat uit Nederland in Japan terecht kwam, bewonderde hij vooral de schilderkunst en wetenschap. Over die Kôkan is nu, voor het eerst in Nederland in het Amsterdams Historisch Museum, een overzichtsexpositie te zien. De expositie is thematisch gegroepeerd rondom stukken die bijna al Kôkans facetten aan bod laat komen, zodat boeken gecombineerd worden met schilderijen, instrumenten of aardewerk.

Japanse verwondering: Shiba Kôkan 1747-1818. Kunstenaar in de ban van het Westen t/m 4 juni in het Amsterdams Historisch Museum, Nieuwezijds Voorburgwal 259. Ma t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

En verder

Theo van Doesburg, architect, schilder, dichter in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 1, Utrecht. Di t/m zo 11-17u en in het Kröller-Müller Museum te Otterlo. Di-zo 10-17u. Beide exposities t/m 18 juni; Rondom Dürer t/m 11 juni in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceremique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u; Paul Klee en het masker van de mythologie t/m 21 mei in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; Meesters van het Zuiden; barokschilders rondom Rubens t/m 7 mei in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. Di-vr 10-17u, za zo 12-17u; Jacob Olie, fotograaf van 19de-eeuws Amsterdam t/m 24 april, Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67. Ma t/m zo 11-19u; Aardse schoonheid, hemelse kunst t/m 24 april in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-18u, do tot 22u; Jan Hendrik Weissenbruch 1824-1903 Voorbij de Haagse School t/m 21 mei in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u;