Selectie Films

Any Given Sunday

Kaleidoscopische film van Oliver Stone over een fictief American football-team uit Miami gebruikt enerverende sportbeelden als metafoor van de tegenstelling tussen oude Amerikaanse waarden en de macht van big business. Coach Al Pacino belichaamt de opvatting dat winnen niet altijd het belangrijkst is, terwijl de vrouwen het meest materialistische standpunt innemen. In 27 theaters.

Being John Malkovich

Acteur John Malkovich speelt zelf een kleine rol in absurd, vederlicht en tragisch debuut van clipregisseur Spike Jonze. Een verkommerde poppenspeler (John Cusack) vindt per ongeluk op kantoor een geheime gang die direct toegang geeft tot het brein van Malkovich en verkoopt met collega (Catherine Keener) toegangskaartjes voor dit magische evenement. In meer dan 10 theaters.

Magnolia

Derde film van Paul Thomas Anderson, het grote jonge talent van de Amerikaanse film, is een ingenieus mozaïek van ruim drie uur, waarin een groot aantal personages in een buitenwijk van Los Angeles gedurende een etmaal gevolgd worden. Absurde, maar wijze symfonie van psychologische, muzikale en maatschappelijke motieven, met voortreffelijk ensemblespel van onder meer Tom Cruise, Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman. In meer dan 11 theaters.

Piranha Blues: Film 1

Overdonderend debuut van Belgisch regisseur, voormalig advocaat Willem Wallyn, die wraak neemt op de behandeling van zijn vader, een socialistisch politicus, door de media in de Agusta Dassault-affaire en een verwaten verslaggever (Herbert Flack) laat ontvoeren door een personage dat Willem Wallyn heet. Collage van stijlen, citaten, verwijzingen, beeldformaten en veel sarcastische zelfspot. Amsterdam: Het Ketelhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster.

Somberman's Actie

Vrije verfilming door Casper Verbrugge van Remco Camperts novelle Somberman's actie (1985) naar een scenario van Hans Heesen geeft ruimte aan acteurs Dirk Roofthooft, Oda Spelbos en Serge Henri Valcke voor fijne miniaturen van slachtoffers van het materialistische Reagan-Thatcher-tijdperk, dat ook in de aankleding alweer historie blijkt. Het Amsterdam: Het Ketelhuis. Rotterdam: Cinerama.

En verder

American Beauty in meer dan 57 theaters; Boys Don't Cry Amsterdam: Kriterion/Studio K. Den Haag: Babylon. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver; The Five Senses Dordrecht: Filmhuis Cinode. Hoofddorp: Oude Raadhuis. Bergen: CineBergen; Fucking Åmål in meer dan 8 theaters; KiIkijiro Alkmaar: Provadja. Amsterdam: Rialto. Den Bosch: Jeroen. Wageningen: Filmhuis Movie W.; Rosetta Amsterdam: Kriterion/Studio K. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Utrecht: Springhaver; Three Kings Amsterdam: City. Den Haag: Pathé Scheveningen. Eindhoven: Pathé. Groningen: Pathé Groningen; Toy Story 2 de Nederlands gesproken versie in meer dan 57 theaters.