Real Madrid koninklijk op Old Trafford

In een hoogstaand duel heeft Real Madrid gisteravond Manchester United onttroond als titelhouder van de Champions League. Na het 0-0 gelijkspel in Madrid won Real in Manchester met 3-2. In de halve finale speelt Real tegen Bayern, dat met 2-1 won van FC Porto. Met drie deelnemers is Spanje sterk vertegenwoordigd in de Champions League.

Op Old Trafford waren bijna zestigduizend Engelse voetbalfans getuige van een Spaanse voetbalshow. Met snelle counters bevestigde Real de stijgende vorm van de laatste weken. In de schaduw van aartsrivaal Barcelona heeft de `Koninklijke' een vormcrisis overwonnen. Onder leiding van interim-trainer Del Bosque, die de eind vorig jaar ontslagen Toshack vervangt, behoort Real weer tot de beste ploegen van Europa.

Del Bosque stond gisteravond stoïcijns langs de kant. Na afloop toonde de oud-speler van Real zijn emoties. ,,Dit was een absoluut briljante overwinning. Als Manchester in balbezit is, dreigt bijna altijd gevaar. Maar wij hebben perfect verdedigd.'' Zijn collega Ferguson uitte zijn woede over de verdedigingsfouten bij United. ,,Dit is een schok. Het was niet onze avond'', zei de verliezende coach.

Real was twee weken geleden ook al sterker dan United, dat toen op de been bleef dankzij doelman Bosnich. De geblesseerde Australiër werd gisteravond vervangen door de Nederlander Van der Gouw, die zich in het eerste speelkwartier een paar keer met succes op de bal stortte. De voormalige doelman van Vitesse had geen schuld aan de drie tegentreffers.

Van der Gouw corrigeerde in de beginfase twee keer balverlies van Neville. De rechtsback van United werd aan alle kanten voorbijgelopen door de spelers op de linkervleugel van Real. Vooral Roberto Carlos onderscheidde zich met snelle rushes en een prachtige traptechniek. De kleine Braziliaan vormde een gevaarlijk tandem met zijn landgenoot Savio, die in de aanval voortdurend van positie wisselde met Raúl en Morientes. De houterige motoriek van het Noors-Nederlandse verdedigingsduo Berg-Stam kwam op pijnlijke wijze aan het licht.

Halverwege de eerste helft kwam Real verdiend op voorsprong. Volgens beproefd recept trok rechtsback Salgado mee naar voren. Hij werd in de voeten aangespeeld door Morientes en gaf vanaf de achterlijn een ogenschijnlijk ongevaarlijke voorzet. Van der Gouw wilde de bal onderscheppen, maar zijn aanvoerder Keane was hem voor. De duurbetaalde Ier – hij verdient een jaarsalaris van bijna negen miljoen gulden – schoot de bal in eigen doel.

United herstelde zich van de zwakke start en begon een sterk offensief. Met name Giggs onderscheidde zich met enkele prachtige rushes. Maar de Welshman kon nog zo veel verdedigers passeren, er was altijd wel een Spanjaard die rugdekking gaf. Schoten van Yorke en Beckham werden op knappe wijze gekeerd door de talentvolle doelman Casillas van Real.

In het begin van de tweede helft zorgde Raúl voor de vroegtijdige beslissing. Op aangeven van McManaman, die als oud-speler van Liverpool voortdurend werd uitgefloten door de fans van United, controleerde Raúl de bal op prachtige wijze. Vervolgens scoorde hij met een effectvol schot dat buiten bereik van Van der Gouw in de verre hoek werd geplaatst. Een paar minuten later zorgde Raúl voor de genadeklap. Hij had de bal voor het intikken na een geniale passeerbeweging van aanvoerder Redondo. De Argentijnse spelverdeler passeerde Berg met een hakbal waarop hij patent heeft.

In de resterende speeltijd kwam de overwinning van Real niet meer in gevaar. Bijna zonder overtredingen bleven de Spanjaarden op de been. Toch kreeg United een paar kansen om de sportieve eer te redden. Halverwege de tweede helft schoot Beckham de bal met een simpele voetbeweging op fraaie wijze in de bovenhoek. Vlak voor het einde mocht Scholes een strafschop hard en hoog in het doel schieten. De penalty was een geschenk van de Italiaanse arbiter Collina, die een onschuldige val van Keane verkeerd beoordeelde.

In het olympisch stadion van München leek Bayern op weg naar een overwinning op FC Porto, dat twee weken geleden op eigen veld genoegen moest nemen met een 1-1 gelijkspel. Na een kwartier opende de Braziliaan Paulo Sergio gisteravond de score voor Bayern. Vlak voor het einde van de officiële speeltijd zorgde zijn landgenoot Jardel voor de gelijkmaker. Porto maakte zich op voor een verlenging, maar vergiste zich in de kenmerkende Duitse winnaarsmentaliteit. Linke zorgde in blessuretijd voor de 2-1 eindstand.