Personeel Koraal Specht

De Antilliaanse minister Martha (Justitie) onderhandelt op dit ogenblik met het Amerikaanse bedrijf Wackenhut voor het tijdelijk huren van leidinggevend personeel voor het top- en middenmanagement van de Koraal Specht-gevangenis op Curaçao.

Dat blijkt uit een rapportage van Antilliaanse en Nederlandse ambtenaren over de stand van zaken rond de gevangenis, waarover de Rijksministerraad zich vanochtend heeft gebogen. De Koraal Specht-gevangenis is geregeld in opspraak geweest wegens wantoestanden en schending van mensenrechten.

Het Amerikaanse Wackenhut Corporation, dat op het gebied van veiligheid actief is in vijftig landen op zes continenten moet een team leveren van vijftien man dat tussen nu en drie maanden aan de slag moet. Het team, dat door Nederland wordt betaald moet er een jaar blijven werken en gedurende die tijd zorgen voor de opleiding van personeel.

Uit de rapportage blijkt dat halverwege deze maand tien nieuwe bewaarders zijn aagetrokken. Voor beveiligingsfuncties worden nog eens negentien kandidaten gezocht. Inmiddels is met de nieuwbouw van de Koraal Specht-gevangenis begonnen. Nederland draagt 47 miljoen gulden bij.