Opnieuw onlusten in Moldavië

Voor de derde opeenvolgende dag hebben studenten in de Moldavische hoofdstad Chisinau massaal geprotesteerd tegen de afschaffing van hun recht op gratis openbaar vervoer. Ook in het buurland Roemenië zijn studenten inmiddels de straat opgegaan.

Premier Dumitru Braghis van Moldavië zei gisteren tot de betogers dat hij niet wil onderhandelen over hun eisen, maar wekte later de suggestie dat ze hun recht op gratis openbaar vervoer terugkrijgen.

Bij het geweld vielen de afgelopen dagen tientallen gewonden. Volgens de demonstranten is door het politiegeweld een zwangere studente omgekomen, maar officieel bevestigd is dat niet.

Het recht op gratis openbaar vervoer werd vorige week ingetrokken onder druk van het IMF, als een maatregel die Moldavië moet nemen om in aanmerking te komen voor een nieuw krediet. De studenten en scholieren zouden voortaan per maand omgerekend anderhalve dollar voor het openbaar vervoer moeten betalen – een fors bedrag in een land waar een studiebeurs vijf dollar per maand en een gemiddeld maandloon 22 dollar bedraagt. Het IMF-krediet krijgt Moldavië overigens sowieso niet: het Moldavische parlement verzette zich deze week tegen de privatisering van de wijn- en tabaksindustrie, de belangrijkste voorwaarde van het IMF. Het IMF zette het krediet gisteren in de ijskast.