OMARA PORTUONDO

Faam-kleef-aan heet het spelletje waarmee het label World Circuit zijn Cubaans talenten aan de man brengt. Na de zeer geslaagde actie `Ry Cooder presents The Buena Vista Social Club' mag deze Club op zijn beurt de ereleden presenteren. Na pianist Rubén González en de zoetgevooisde crooner Ibrahim Ferrer staat dit keer Omara Portuondo centraal in een productie die er ondanks de haast – de laatste opnamen dateren van januari j.l – weer piekfijn uitziet.

Omdat goede musici op Cuba niet duur zijn was het mogelijk Portuondo te presenteren op een manier die haar rijpe geluid alle eer aandoet: een weelderig decor van violen en celli. Er wordt op deze cd ook geblazen en getrommeld, de lijst van begeleiders telt vijftig namen, maar van keiharde accenten is nauwelijks sprake. De inmiddels 70-jarige diva hoeft zich geen moment te forceren. De sterren van eerdere Club-uitgaven zijn er allemaal weer bij, pianist Rubén González, de gitaristen Eliades Ochoa en Compay Segundo en trompettist Manuel Mirabal, maar zij stellen zich dienstbaar op. Het resultaat is een buitengewoon relaxte cd met één opmerkelijke eend in de bijt: `El Hombre que yo', een Spaanse versie van Gershwins `The Man I love'. Op Tweede Paasdag, 24/4, staat Omara Portuondo met een band van een man of tien in Paradiso in Amsterdam.

Omara Portuondo: Buena Vista Club Presents (World Circuit WCD 059). Distr. Munich.

    • Frans van Leeuwen