Newconomy zakt onder zijn introductiekoers

De koers van het aandeel van Internetbedrijf Newconomy is vanmiddag kort na het begin van de handel onder de introductiekoers gezakt. Het bedrijf van Maurice de Hond kwam in de notering op 10,50 euro en schommelde het eerste halfuur tussen 10,20 en 10,50 euro.

,,Dat is een mooie eerste koers'', zei oprichter Maurice de Hond van Newconomy na de eerste notering op de Euro NM, een beurs voor startende ondernemingen in Amsterdam. ,,Ik zou teleurgesteld zijn geweest als de koers naar 20 was geschoten en dan de komende week weer langzaam zou afkalven. Wij willen een aandeel zijn voor de lange termijn, niet voor beleggers die snel winst willen pakken.''

De begeleidende bank ABN Amro Rothschild had de introductiekoers van het aandeel gisteravond vastgesteld op 10,50 euro, onder het midden van de bandbreedte die was aangekondigd. ,,We hebben goed naar beleggers geluisterd'', zei een woordvoerder van de bank, ,vandaar deze lage uitgifteprijs.''

Newconomy heeft 6,2 miljoen nieuwe aandelen geplaatst, zodat met deze beursgang 143 miljoen gulden is opgehaald. De overige 20 miljoen aandelen zijn nog in handen van de oprichters en de financiers. Op basis van de introductiekoers is de waarde van Newconomy ruim 600 miljoen gulden. Het belang van De Hond van 16,5 procent is daarmee op papier ongeveer 100 miljoen gulden waard. De Hond en andere leden van het management mogen pas op zijn vroegst over een jaar hun aandelen verkopen.

Newconomy had twee weken geleden al naar de beurs willen gaan, maar stelde dat toen uit wegens het grillige beursklimaat. Beleggers zijn de afgelopen weken zowel in de Verenigde Staten als in Europa gaan twijfelen aan de hoge waarderingen van technologie- en Internetfondsen. Ook het debacle rond Internetaanbieder World Online, die 6,4 miljard gulden ophaalde bij de beursgang in maart, droeg bij aan een `negatief sentiment' over Internetaandelen.

,,We zaten in het verdomhoekje'', zei De Hond vanmiddag in een reactie. ,,Dat is niet terecht, want er staat nog heel veel te gebeuren in de nieuwe economie. We hebben nog niets gezien van wat mogelijk is.''

Newconomy is een relatief kleine participatiemaatschappij van een groep beleggers rond Maurice de Hond. Het heeft de afgelopen twee jaar ongeveer 60 miljoen gulden geïnvesteerd in 25 verschillende Internetbedrijfjes, waarvan zoekmachine Ilse en internetaanbieder Wish de belangrijkste zijn.

Grootaandeelhouders worden verzekeraars Aegon en Delta Lloyd, die samen ongeveer 40 procent van de emissie voor hun rekening hebben genomen.