MUZIEK

Passiemuziek

Het Toonkunstkoor Amsterdam, het Roder Jongenskoor en het Noordhollands Philharmonisch Orkest geven olv Winfried Maczewski op Goede Vrijdag 21 april 19u30 in het Amsterdamse Concertgebouw een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach.

Vondelkerk Festival

Tijdens het Paasweekeinde, op 21, 22 en 23 april, vindt in de Amsterdamse Vondelkerk, in de Vondelstraat naast het Vondelpark, het vierde Vondelkerk Voorjaar Festival plaats: op initiatief van musici die rond het Vondelpark wonen zijn er om 18 en 21 uur gevarieerd geprogrammeerde klassieke concerten die een uur duren. Tussen de concerten door kan men een buffet bezoeken in het café-restaurant Vertigo in het nabijgelegen Filmmuseum.

Inl en res 06-26792116; www.vertigo.nl

Paasmuziek

De Nederlandse Bachvereniging geeft olv Jos van Veldhoven een Paasconcert met paasmuziek van Bach, Schütz en Kuhnau. Solisten zijn de organist Leo van Doeselaar, de sopranen Johannette Zomer en Irmela Brünger, de alten Hanna Kopra en Peter de Groot, de tenoren Henk Gunneman en Otto Bouwknegt en de bassen Bas Ramselaar en Yoshitaka Ogasawara.

26 april 20u15 Martinikerk Groningen; 27 april 20u15 Waalse Kerk Amsterdam (uitverkocht); 28 april 20u Grote St Laurenskerk Alkmaar; 9 mei 20u15 St Walburgiskerk Zutphen; 10 mei 20u15 Grote Kerk Maassluis; 11 mei 20u Bovenkerk Kampen.

Elliott Carter

De wereldpremière van het Asko Concerto van de Amerikaanse componist Elliott Carter (91) wordt 26 april 20u15 gespeeld door het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble olv Oliver Knussen in het Amsterdamse Concertgebouw. Verder Penthode van Carter en Where the wild things are van Kussen. Van 17 tot 18u presenteert Renee Jonker een `voorproefconcert'.

Henze

Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft olv Markus Stenze een uitvoering van de Zevende symfonie van Hans Werner Henze, voorafgegaan door Quasi una fantasia van Kurtág en het Derde pianoconcert van Bartók, met Zoltán Kocsis als solist. 27 april 20u15 Vredenburg Utrecht; 28 april 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

La Traviata

De opera La Traviata van Verdi wordt 23 en 24 april 20u in de Westergasfabriek in Amsterdam uitgevoerd in een eigentijdse versie van dirigent en regisseur Pierre Schuitemaker, die het orkest Continuo leidt. Solisten zijn Andrea Foléa, Monique Krüs, Mariette Oelderik, Frank Wong en Kirsten Schötteldreier. Res 020-6211211.

Najat Aatabou

'Ik ben het zat' (J'en ai marre) was een van de liedjes waarmee de Marokkaanse zangeres Najat Aatabou tijdens het Roots Festival van '97 de Kleine Zaal van het Concertgebouw op kookhitte bracht. Ze zal er tijdens de manifestatie `Vlinders in je Buik - Jonge moslims en liefde' ongetwijfeld ook bijval mee oogsten. 22 april Tropeninstituut Amsterdam.

From Bach to Brubeck

Dat Dave Brubeck `iets met Bach' heeft, weten jazzfans als sinds '58, door zijn compositie `Brandenburg Gate'. Dit stuk staat opnieuw op het programma tijdens het concert waarin deze klavierleeuw behalve met zijn kwartet ook optreedt met het kamerorkest Schloss Werneck o.l.v. gastdirigent Russell Gloyd. 24 april Carré Amsterdam.

London Calling

Niet meer alleen Engelse popmuziek; Tocotronic (Duitsland), Velvet Belly (Noorwegen), Feeder, Chicks On Speed, Echoboy (21 april), Bluetones, Terris, Doves, Beulah, Broadcast, Autopulver (22 april) Paradiso, Amsterdam.

Tom Jones

Zelfs Elvis Presley moest het toegeven: Tom Jones is de grootste performer. Ook nu weer krijgt de mijnwerkerszoon uit Wales de kans om te tonen dat hij Elvis kan overtreffen. Geen punt voor Tom Jones, na zijn succesvolle duetten-cd Reload. 22 april Ahoy, Rotterdam.