Multimedia

Tweedehands dj's

Dj's die plaatjes draaien uit de jaren tachtig en zeventig van de vorige eeuw en hun optredens opleuken met acts uit die tijd (zoals Fame-danswedstrijden) zijn de laatste tijd in opkomst. De Utrechtenaren Wipneus en Pim zijn het meest bekend en draaien overal in het land. De Nijmeegse Loco Loco Disco Show begint ook al naam te krijgen. Het langst bezig (sinds 1993), meest origineel en ongetwijfeld ook minst commercieel is het duo Bone & Gee, ook wel bekend als Klaus Kreidler & Falderella Ferrari. Anita Meyer, Julio Iglesias of andere zwijmelartiesten draaien ze gerust na een electric boogie-, punk of glamrocknummer en het discodansen wordt afgewisseld met een quiz, aerobicdansjes of eigengemaakte video's. Op hun Dallas-discofeest werd bijvoorbeeld een line-dance instructievideo vertoond genaamd `Dansen achter de lamellen met JR & Sue Ellen'. Sinds een week zijn de dj's online te vinden en per e-mail te boeken.

*www.xs4all.nl/~monstar/bonegee1.htm

Cursus zoeken

Wie al jaren op het wereldwijde web surft, kan zich bijna niet meer voorstellen dat er nog mensen bestaan die al moeite hebben met zoiets simpels als zoeken. Toch komen er telkens nieuwe Internet-gebruikers bij en dat zijn, ja inderdaad, beginners. Voor hen is de cursus `zoeken op het world wide web' opgezet, die uitgaat van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. De cursus, volledig online te raadplegen, geeft tips over zoeken, informatie over zoekmachines, verzamelpagina's en verschijnselen als mailinglijsten en databases. Bovendien wordt er antwoord gegeven op vragen als `Wat is www?' en `Wat is een browser?'. Hier en daar zijn opdrachten (en de bijbehorende oplossingen) opgenomen. De uitleg is helder en begrijpelijk opgeschreven, maar wie toch nog moeite heeft of met vragen blijft zitten, kan terecht op de tientallen sites waarnaar verwezen wordt.

*cwis.kub.nl/~dbi/instruct

Moederdag

Nog ruim drie weken te gaan tot moederdag, maar je weet hoe het gaat. Werken, sporten, boodschappen. Druk, druk, druk en voor je het weet is het alweer 14 mei. Tijdig een cadeau kopen schiet er regelmatig bij in. Gelukkig is er een moederdagwinkel op Internet, waardoor het mogelijk is vanachter de pc een cadeau te bestellen. De online shop, een initiatief van Vendex, biedt ruim tweehonderd artikelen afkomstig uit de achttien winkels die tot Vendex behoren, zoals de Bijenkorf en Praxis. Het aanbod varieert van scanners, printers, schoenen en zonnebrillen tot lingerie en cadeaubonnen. De site, die opvallend snel laadt, biedt eveneens de mogelijkheid (gratis) e-cards te versturen en kleurplaten te downloaden. Betalen van de cadeaus gaat met creditcard, bezorgen kost niets extra's – behalve als er op moederdag zelf bezorgd moet worden (dit kost vijf gulden). Ruilen is mogelijk.

*www.voormoeder.nl

Nieuwsgids

Voorheen was het makkelijk om op de hoogte te blijven van het Internet-nieuws en de komst van nieuwe spectaculaire, mooie of goede websites. Je nam gewoon een abonnement op de e-zine Daily Planet, die dagelijks per e-mail binnenkwam in je digitale postbus en je wist genoeg. De maker, Francisco van Jole, hield er echter vorig jaar mee op. Er kwamen wel wat andere Nederlandstalige zines voor in de plaats, zoals I-nieuws en Webwereld, maar de kwaliteit hiervan wisselde nogal. Bovendien misten ze de luchtige toon van de Daily Planet. Gelukkig is Francisco van Jole sinds maart weer terug, met de nieuwsgids 2525. Hierin staat als vanouds nieuws over en trends op het gebied van Internet. In de laatste afleveringen ging het onder meer over de toekomst van digitale boeken, de beursgang van Internet-gerelateerde bedrijven en er werd verwezen naar de webcam waarmee de uitbarsting van de vulkaan Etna bekeken kon worden. Enig nadeel aan 2525: de nieuwsgids verschijnt nog maar eens per week.

*www.2525.com

Spelletjes

Er bestaan genoeg nieuwe en vooral ook goede en spannende nieuwe computerspellen, zou je zo denken. Toch zijn de ouderwetse spelletjes nog steeds razend populair, zo blijkt uit tientallen virtuele gamesmusea en -websites. `Old school games' worden ze genoemd, de haast antieke spellen als Pac-man en Donkey kong. De site Games Nostalgia geeft een aardig overzicht van deze online rage. Er is een overzicht van websites over spelletjes als Commander Keen en Dopefish en de bedrijven die ze fabriceerden (Atari). Games Nostalgia verwijst bovendien naar sites waar de old school games te downloaden zijn of waar je online bijvoorbeeld Tron kunt spelen. Verder is er een drukbezocht forum waar tips uitgewisseld worden en biedt de site gamesbesprekingen en een FAQ (Frequently asked questions) waar veelgestelde vragen beantwoord worden. Het is weer eens wat anders dan de gelikte Lara croft en Sim City.

*nostalgia.dosgamesarchive.com