Lodewijk XVII stierf echt in 1795

Helaas. Lodewijk XVII, de zoon van de laatste Franse koning, was echt de Lodewijk XVII die op 8 juni 1795, twee jaar nadat zijn vader Lodewijk XVI en zijn moeder Marie-Antoinette waren onthoofd, overleed in de Parijse Temple-gevangenis. Het betekent dat Frankrijk geen serieuze troonpretendenten meer heeft.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het DNA van het gemummificeerde hart van de jonge Lodewijk, stiekem meegenomen door een arts na de lijkschouwing, overeenkomt met een haar in het medaillon van Marie-Antoinette. Daarmee staat – volgens de Belgische en Duitse onderzoekers – onomstotelijk vast dat de dauphin, de troonopvolger, in de cel is overleden.

De koningszoon werd tijdens de Franse Revolutie met zijn familie in de gevangenis gezet. De slechte omstandigheden van Lodewijks detentie ondermijnden zijn gezondheid en op 8 juni 1795 overleed hij. Dat althans werd officieel gezegd. Het gerucht ging echter al snel dat monarchisten in staat waren geweest de koningszoon, die volgens de toenmalige Franse wetgeving na de dood van zijn vader automatisch koning van Frankrijk was, te vervangen door een ziekelijk jongetje. In de eerste decennia van de negentiende eeuw beweerden meer dan dertig verschillende mensen dat zij de ontsnapte Lodewijk XVII waren en dus recht hadden op de Franse troon. De bekendste van hen, Karl Wilhelm Naundorff, ligt in Delft begraven. Na het napoleontische tijdperk kwam een broer van Lodewijk XVI onder de naam Lodewijk XVIII op de troon.

Op het gerucht dat Lodewijk XVII was gevlucht en dat het koninklijk geslacht van de Bourbons in hem voortleefde – waar dan ook – stoelden generaties lang enkele Franse families hun claim op de troon. Eindeloze ruzies hebben ze erover gehad, de Franse en Spaans-Franse tak van de familie. Nog bij de dood van Henri Robert Ferdinand Marie Louis-Philippe d'Orleans, in juni vorig jaar, stak het conflict tussen de twee families weer de kop op. Toen liet de zoon van Henri, kort nadat hij zijn echtgenote had benoemd tot gravin van Frankrijk, in het dagblad Le Figaro weten dat hij er alles aan zou doen om de familieruzie te beslechten.

De aanvoerder van de Spaanse tak, Louis de Bourbon, herhaalde in juni nog maar eens dat de Orleanisten de realiteit eindelijk onder ogen moesten zien en moesten erkennen dat hij ,,als enige gerechtigd is alle wapenen van Frankrijk te dragen''.

Sinds gisteren is het sprookje uit. Hoewel, de wetenschappers hebben niet de hele DNA-structuur kunnen vinden, ze zijn echter van mening dat de overeenkomst tussen wat ze wel hebben gevonden voldoende bewijs is. Dus toch interpretatie?