Kroonprins in Japan: Herdenk oorlogsverleden

Kroonprins Willem-Alexander heeft vanmorgen tijdens zijn toespraak in Nagasaki de wens uitgesproken ,,de donkere bladzijden in onze gezamenlijke geschiedenis'' niet te vergeten en ze te blijven gedenken.

De toespraak was onderdeel van een ceremonie ter gelegenheid van de herdenking van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen. Willem-Alexander brengt deze week een officieel bezoek van acht dagen aan Japan om er als beschermheer van de herdenking tijdens de `Holland Week' het hoogtepunt aan festiviteiten mee te maken.

Willem-Alexander refereerde in zijn toespraak aan de recente spijtbetuiging van de toenmalige Japanse premier Obuchi over het leed dat de Nederlanders tijdens de bezetting van voormalig Nederlands-Indië door Japanners is aangedaan, en aan de reactie daarop van minister-president Kok. De prins noemde dit ,,woorden van grote wijsheid''. ,,We zouden deze bladzijde moeten incorporeren'' bij het gedenken van onze betrekkingen, aldus de prins, om ze te kunnen verwerken en in staat te zijn ,,onze speciale relatie'' te hernieuwen. Willem-Alexander zei ,,er zeker van te zijn'' dat dit iets is dat de burgers van Nagasaki door hun eigen lijden in de Tweede Wereldoorlog zullen begrijpen.

De Japanse kroonprins Naruhito, die daarna een toespraak hield, zei niets over de Tweede Wereldoorlog. Naar verwachting zal keizer Akihito dit doen als hij in mei een staatsbezoek aan Nederland brengt, zoals eerder ook in Engeland het geval was tijdens een bezoek van de keizer.

Willem-Alexander ontving in maart samen met koningin Beatrix veertien Indische Nederlanders om te spreken over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. De viering van 400 jaar betrekkingen in Japan is sommigen van hen nog steeds een doorn in het oog.

In een reactie op de toespraak van Willem-Alexander noemde de voorzitter van de Stichting voor Ex-oorlogsgevangenen in Japan, D. Winkler, de woorden van de prins vanmorgen ter plekke ,,zeer terecht''. Hij zei het te betreuren ,,dat er nog steeds mensen zijn die moeilijk doen over deze viering''. Winkler vindt het tijd ,,de muur te doorbreken om een uitzicht op te kunnen bouwen''.

    • Margriet Oostveen