Kinepolis slaat slag met Duitse bioscopen

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis neemt het management over van de tweede grootste Duitse branchegenoot UFA Theater. Kinepolis, dat ook in Nederland actief is, wordt hiermee opnieuw de grootste bioscoopgroep in Europa.

Dit heeft het beurgenoteerde Belgische bedrijf gisteren bekendgemaakt. ,,Dit past in de strategie, waarbij Europa onze thuismarkt is'', lichtte de woordvoerder vanmorgen toe. De omvang van de transactie is onbekend.

Het management van UFA Theater komt in handen van de Duitse Kinepolis-dochter Cinemaxx, de grootste bioscoop-exploitant van Duitsland. Cinemaxx neemt ook een aandeel van 10 procent in UFA Theater met een optie op uitbreiding van het belang tot 100 procent. Kinepolis krijgt met activiteiten in 52 Duitse steden nu 20 procent van de Duitse markt in handen.

Kinepolis maakte gisteren ook bekend een transactie bekend met het Duitse Senator Film, een belangrijke onderneming op het gebied van filmproduktie en filmrechten. Na een kapitaalsverhoging van Cinemaxx krijgt Senator Film een participatie van 25 procent in dit bedrijf. ,,Dit partnerschap biedt een sterk Europees platform, waardoor synergie en complementariteit wordt gecreëerd tussen alle segmenten van de filmindustrie'', aldus een mededeling van Kinepolis.

Kinepolis werd vorig jaar in omvang voorbijgestreeft door het Franse UGC, maar heeft nu de koppositie heroverd. Met Cinemaxx en UFA heeft Kinepolis een netwerk van 862 bioscoopzalen met een totale capaciteit van ruim 184.000 zitplaatsen. Voor dit jaar gaat Kinepolis uit van ongeveer 60 miljoen bezoekers. In België kan Kinepolis, dat twee jaar geleden uit een fusie ontstond en naar de beurs ging, wegens bezwaren van de mededingsautoriteiten nauwelijks meer uitbreiden. Het marktaandeel is daar bijna 50 procent.

Kinepolis opent dit jaar grote Europese bioscoopcomplexen in onder meer Nimes, Valencia, bij Milaan met een capaciteit van meer dan 20.000 stoelen.

De Kinepolis-woordvoerder noemt ook Nederland een ,,sleutelmarkt''. Het Belgische bedrijf is nu alleen actief in Ede en Vlissingen. ,,Maar we hebben een hoop projecten in portefeuille'', zo onderstreept hij. Zo heeft Kinepolis ook weer hoopt dat de investering in een 8.000 stoelen tellend complex in Diemen kan doorgaan, omdat de Raad van State onlangs bezwaren van de provincie Noord-Holland afwees. De provincie had er onder meer op gewezen dat concurrent Pathé al een complex in Amsterdam-Zuidoost bouwt.

    • Hans Buddingh'