Internationaal

LONDEN

De Londense effectenhandel heeft zich de afgelopen twee dagen goed hersteld van het flinke verlies aan het begin van de week. Veel handelaren deden het vanmorgen dan ook rustig aan. De FTSE-index moest onder invloed van winstnemingen 0,11 procent prijsgeven op 6.178 punten. Telecomgigant Vodafone had een belangrijk aandeel in de daling van de index met een verlies van 3 procent. Grootste stijger was Telewest Communications met 3,5 procent.

FRANKFURT

Op de beursvloer in Frankfurt was vanmorgen evenmin veel te beleven. Met het lange Paasweekeinde in het vooruitzicht lieten beleggers zich nauwelijks inspireren tot driftig handelen. De DAX-index liet rond de middag een bescheiden verlies van 0,18 procent optekenen op 7.203 punten. De meeste aandelen bleven net onder de slotkoers van gisteren hangen. Alleen softwareproducent SAP moest tegenvallende resultaten bekopen met een koersval van ruim 5 procent.

PARIJS

De effectenhandel in Parijs trok zich bij opening weinig aan van het verlies van de Amerikaanse beursindices op Wall Street. Op een rustige beurs liet de CAC-40 een kleine winst van 0,8 procent optekenen op 6.218 punten. Vooral de telecomsector was op dreef. Het aandeel van France Telecom, dat gedetailleerde plannen zal presenteren over het aanbieden van internet via de mobiele telefoon, mocht 1,4 procent bijboeken.

TOKIO

De beurzen in Azië lieten vanmorgen een verdeeld beeld zien. De effectenbeurs van Tokio sloot met een klein verlies. De Nikkei-index stond aan het eind van de handelsdag op 18.959 punten, een verlies van 0,7 procent. Veel opwinding deed zich niet voor. Tegenover een lager Tokio stond een hogere beurs van Zuid-Korea. Daar stegen de koersen met 0,8 procent. De beursindex in Hongkong stond rond de middag op een verlies van 0,6 procent door winstnemingen. In Australië werd in verband met het komende lange weekeinde maar een halve dag gehandeld. De koersen veranderden per saldo nauwelijks.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs heeft gisteren een stapje terug moeten doen. Na twee dagen van behoorlijke winst gleed het Dow-Jonesgemiddelde 0,86 procent terug naar een totaal van 10.674 punten. De technologiebeurs Nasdaq moest 2,3 procent inleveren op een stand van 3.706 punten. Intel had een belangrijk aandeel in de daling van de Dow Jones. De chipfabrikant boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een tegenvallend resultaat en moest dat bekopen met een koersdaling van bijna 8 procent.