GRIEKSE LAMSPASTEI VOOR PASEN

Dit recept ontleen ik aan De Griekse Keuken (uitgeverij Bzztôh). Een boek van de Nederlandse Rianne Buis geschreven samen met haar Griekse vriend Manousos Daskalogiannis. Het boek is veelzijdig, informatief en leuk, met goede recepten. Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom, roer er zout, eierdooier, yoghurt en boter door en kneed het deeg. Giet in scheutjes heet water bij, tot het deeg soepel en zacht is, maar niet plakt (bij mij waren dat 4 eetlepels water). Verpak het deeg in plastic folie en laat het rusten (1/2 uur is genoeg). Snijd het vlees in reepjes en bak die tien minuten op zacht uur in de hete olie. Roer er citroensap, zout, peper en oregano door. Even laten afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius of gasovenstand 3. Vet een grote ronde ovenschaal of taartvorm (22-24 cm) in. Meng geitenkaas, mascarpone en eidooier door elkaar en schep daardoor het vleesmengsel. Verdeel het deeg in twee ballen die iets in grootte verschillen. Rol de kleinste portie uit tot een lap die iets groter is dan de vorm en leg die op de bodem. Verdeel de vulling over het deeg en houd 2 centimeter van de randen vrij. Vouw het deeg over de vulling. Rol de andere deegbal tot een iets grotere lap en spreid die over de vulling. Druk de randen van de deeglappen stevig aan, zodat de taart helemaal gesloten is en de vulling niet kan lekken. Bestrijk de taart met losgeklopt ei, bestrooi met sesamzaad en bak hem in circa 1 uur goudbruin en gaar. Direct serveren, bijvoorbeeld met een groene sla met dille en lente-ui.

    • Annelène van Eijndhoven