Goudstaaf VOC gestolen in museum

De enige nog overgebleven VOC-goudstaaf is woensdagmiddag gestolen uit een beveiligde vitrine van Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet aan het Rapenburg in Leiden. De dader is voortvluchtig.

De dief sloeg het glas van de vitrine in, greep de goudstaaf en ging ermee vandoor. Vier bewakers waren onmiddellijk ter plaatse. Toen zij hem wilden tegenhouden, spoot hij hen met pepperspray in het gezicht en wist te ontkomen in een auto. De wagen werd een half uur later in de omgeving van het museum teruggevonden. De auto bleek te zijn gestolen.

Het Koninklijk Penningkabinet had de unieke VOC-goudstaaf in bruikleen gekregen van het ministerie van Financiën. De Zuid-Afrikaan Gavin Glackworthy had de nog gave staaf twee jaar geleden opgedoken uit het wrak van het VOC-schip Leimuiden. De vrachtvaarder verging in januari 1770 voor de kust van het Kaapverdische eiland Boavista op weg van Amsterdam naar Colombia.

Directeur M. Scharloo van het Koninklijk Penningkabinet noemt de diefstal ,,heel erg verschrikkelijk''. ,,De geldwaarde van de goudstaaf is 75.000 gulden, maar de historische waarde is niet te schatten. Het is een belangrijk stuk cultureel erfgoed dat we sinds 28 maart in ons beheer hadden. Het is de enig overgebleven goudstaaf van het VOC-schip Leimuiden'', aldus de directeur.

Directeur Scharloo vindt het voorval geen reden de beveiliging in het Koninklijk Penningkabinet aan te scherpen. ,,De vier bewakers reageerden snel en hebben nog geprobeerd de verdachte tegen te houden. Maar je doet niets tegen een idioot met pepperspray.''

De laatste inbraak in het Koninklijk Penningenkabinet was in 1911.