GARAGE

Naam: YVC

Locatie: Schiedam

Oprichtingsjaar: 1910

Een garage voor schepen – zo kun je YVC Holding in Schiedam het beste omschrijven. De Nederlandse, Scandinavische, Japanse, Griekse en Russische schepen die YVC – vaak na een lange tocht – bereiken hebben schade opgelopen of moeten worden verbouwd. De motor is kapot, de schroefassen zijn verouderd of het schip moet langer worden gemaakt. De werkzaamheden worden verricht aan een van de vijf drydocks die de scheepswerf rijk is. Dagelijks sleutelen 25 tot 80 man aan een schip, afhankelijk van de grootte en moeilijkheidsgraad. Een reparatie neemt een tot twee weken in beslag, een verbouwing drie tot vier maanden. In de meeste gevallen gaat het om olietankers, zo nu en dan wordt er een visserij-, gas- of containerschip binnengeloodst.

YVC – een afkorting voor Yssel-Vliet Combinatie – kent een lange geschiedenis. De holding werd in 1976 opgericht en bestaat uit twee werkmaatschappijen: YVC Groot-Ammers (35 werknemers) en Rotterdam United Shipyards (350 werknemers). Geheel los daarvan opereert Mercurex, een klein, maar gerenommeerd bedrijf (13 werknemers) dat geluiddempers voor jachten, zee- en binnenvaartschepen fabriceert. In 1999 nam YVC bovendien de Schiedamse reparatiewerf Wilton-Fijenoord (265 werknemers) over. Al bij al levert het een gefragmenteerd werknemersarsenaal op.

Én veelkleurig. Wie de Schiedamse scheepswerf bezoekt, valt onmiddellijk het grote aantal allochtonen op – Turken, Marokkanen en een enkele Spanjaard. Sommigen bouwden als gastarbeider een indrukwekkende staat van dienst op; anderen traden als tweede-generatiemigrant in de voetsporen van hun vader. Alhoewel YVC allang geen familiebedrijf meer is, is de gemiddelde diensttijd opvallend hoog: 25 jaar. Alleen al vorig jaar werden er 18 jubileums gevierd.

    • Danielle Pinedo