GALERIE

Sven Kroner

De Duitse kunstenaar Sven Kroner schildert kleurrijke landschappen, met daarin steeds dezelfde personen die hun vertier lijken te zoeken in de buitenlucht. Jongeren luisteren naar muziek, liggen languit in het gras of drinken bier. Verliefde stelletjes flaneren in de zon. Kroner schildert zijn banale voorstellingen met verdunde acrylverf, waardoor zijn werken het uiterlijk van aquarellen hebben. T/m 13 mei in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Rik Meijers

De schilderijen van Rik Meijers ontstaan op een collage-achtige manier. Naast verf gebruikt hij materialen als glas, plastic, zaden, zegellak, foto's en kroonkurken. Foto's van popidolen als de Spice Girls, pakkende teksten en geschilderde, veelal zwarte figuren worden binnen één compositie gecombineerd. Net als bijvoorbeeld Chris Ofili verwijst Meijers in zijn werk naar primitieve volkskunst en kitsch. Toch is zijn werk hedendaags. T/m 18 mei in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Changing Rooms

Het expositieproject Changing Rooms begint als een presentatie van Jasper van den Brink en Zeger Reyers in het kunstenaarsinitiatief Archipel. Daarna zal de expositie op toernee gaan langs verschillende internationale steden, zoals Berlijn, New York, Melbourne, Auckland en Johannesburg. In iedere stad voegt een plaatselijke kunstenaar een werk toe aan Changing Rooms. Aan het einde van de reis keert het project als complete groepstentoonstelling terug naar Nederland. 22 april t/m 21 mei, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn. Do t/m zo 13-17u. De reis is te volgen via www.archipel.demon.nl

Holland Art Fair

Op de achtste editie van de Holland Art Fair presenteren ruim zeventig galeries en kunsthandelaren kunstwerken uit de periode 1900 tot heden. Er is een beeldentuin ingericht met sculpturen en kunsthistorici geven rondleidingen langs de `kunstroute' die over de beurs is uitgezet. Op de presentatie `De keuze van' zijn dit jaar voorzitters van clubs uit het betaald voetbal gevraagd naar hun favoriete kunstenaar. 21 t/m 25 april in de Statenhal van het Nederlands Congres Centrum, Churchillplein 10, Den Haag. Vr 11-22u, za t/m di 11-18u. Entree ƒ 20,-.

En verder

Schilderijen van Rineke Marsman t/m 29 april in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538, Amsterdam; schilderijen van Alan Uglow t/m 20 mei in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; sculpturen en schilderijen van Per Kirkeby t/m 20 mei bij Collection dart, Keizersgracht 516, Amsterdam; foto's van Patrick Tosani t/m 27 mei in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; schilderijen van Martin Rous jr. t/m 14 mei in Seasons Galleries, Toussaintkade 70, Den Haag; foto's en video's van Christine Tauber t/m 7 mei in de Paraplufabriek, Van Oldebarneveltstraat 63a, Nijmegen.