Forse koersval Baan op uiterst tam Damrak

De handel op de Amsterdamse beursvloer kwam vanmorgen nauwelijks op gang. Negatieve uitschieter was softwarebedrijf Baan. Gucci, Koninklijke Olie en VNU waren de grootste stijgers.

De kwakkelende automatiseerder Baan kreeg vanmorgen opnieuw een flinke klap te verwerken. Het aandeel van het softwarebedrijf werd direct na opening van de beurs gestraft voor de tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. Baan maakte bekend dat het nettoverlies ten opzichte van de eerste drie maanden van 1999 met 7 miljoen dollar is gestegen tot 26 miljoen dollar, inclusief verkoopopbrengsten van in totaal 51 miljoen dollar. Het aandeel Baan moest de tegenvaller bekopen met een verlies van 8,3 procent op een koers van 4,51 euro.

De forse koersval van Baan was vanmorgen een uitzondering op het verder zeer tamme Damrak. De handel op de Amsterdamse beursvloer kwam door het naderende paasweekeinde nauwelijks van de grond. Het gros van de aandelenkoersen noteerde een fractie lager.

Onder de zwaargewichten wisten Koninklijke Olie en elektronicaconcern Philips nog wel bescheiden winsten te boeken. Het aandeel Koninklijke dikte 1,2 procent aan op een koers van 59,46 euro. Philips profiteert nog steeds van de uitstekende cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar. Gisteren mocht het aandeel al bijna 10 procent bijboeken, vanmorgen werd Philips beloond met een winst van 0,5 procent op 46,13 euro.

Gucci nestelde zich stevig aan kop van de kleine groep stijgers. Het aandeel van het modehuis maakte een sprongetje van 2,3 procent op een totaal van 93,15 euro, maar is daarmee nog ver verwijderd van de hoogste notering van 119 euro begin dit jaar. Uitgever VNU mocht een winst van bijna 2 procent bijboeken op een koers van 58,80 euro.

Ondanks de winst van de beurszwaargewichten Koninklijke Olie en Philips wist de AEX-index zich niet te onttrekken aan de negatieve stemming op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex gisteren 0,86 procent lager sloot. Het AEX-gemiddelde opende nog wel licht hoger, maar tegen de middag noteerde de beursbarometer een verlies van 0,07 procent op een stand van 654 punten.

De Amerikaanse technologiezware Nasdaq sloot gisteren ruim 2 procent lager en dat hield vooral KPN en UPC in de greep. Beide bedrijven moesten vanmorgen een stapje terug doen. KPN verloor 0,35 procent op een koers van 113,10. Kabelbedrijf UPC moest ruim 1 procent inleveren op 42,45 euro.

Van de financiële waarden wist alleen ING een kleine winst van bijna 1 procent te boeken. Bankverzekeraar Fortis duikelde naar 28,60 euro, een verlies van bijna 2 procent. Verzekeraar Aegon moest bijna 1 procent inleveren op 79,90 euro. ABN Amro, dat ontkent in de race te zijn voor een overname van Dresdner Bank, stond onveranderd op 22,79 euro.