Elian moet nog in VS blijven

Het Cubaanse jongetje Elian Gonzalez mag de Verenigde Staten voorlopig niet verlaten. Een hof van beroep in Atlanta heeft dat gisteren bepaald, zonder een uitspraak te doen over de vraag of hij zolang bij oud-oom in Miami moet blijven of overgedragen moet worden aan zijn vader, die in een voorstad van Washington verblijft.

De uitspraak van het hof werd door de familie van Elian in Miami, die wil voorkomen dat hij met zijn vader terugkeert naar Cuba, verwelkomd als een steun in hun strijd met het ministerie van Justitie. Maar minister Reno zei dat de uitspraak geen gevolg heeft voor haar vastbeslotenheid om het jongetje zo snel mogelijk met zijn vader te herenigen. De vader, Juan Miguel Gonzalez, drong er via zijn advocaat Gregory Craig nog eens op aan dat Elian onmiddellijk aan hem wordt overgedragen. Als dat niet gebeurt draagt de regering verantwoordelijkheid voor het geestelijk letsel dat Elian wordt toegebracht, aldus de advocaat.

De uitspraak van het hof bepaalt dat niemand de jongen het land uit mag brengen, zolang het hof nog geen zitting heeft gehouden over de vraag of de overheid het verzoek om politiek asiel dat de familieleden namens Elian hebben ingediend terecht niet in behandeling heeft genomen. Die zitting vindt plaats op 11 mei.

Het hof wijst Justitie scherp terecht voor de manier waarop de zaak is aangepakt. Niet alleen heeft de zesjarige Elian wellicht het recht om politiek asiel aan te vragen, aldus het hof, ,,het ziet er naar uit dat hij dat ook gedaan heeft. Hoewel hij nog een jong kind is, heeft hij te kennen gegeven dat hij niet naar Cuba teruggestuurd wil worden.'' De rechters doelen op een verzoek om politiek asiel dat in een kinderlijk handschrift is ondertekend met ,,Elian''.

Het hof verwijt Justitie ook dat het de jongen niet over zijn wensen gehoord heeft. Maar Justitie stelt zich op het standpunt dat de wensen van een minderjarige niet ter zake doen en dat alleen zijn vader namens hem kan spreken. Het hof stelt echter dat een minderjarige in sommige gevallen om asiel kan vragen ,,tegen de uitdrukkelijke wensen van zijn ouders''.