Duitsland

Spionne

Sophie Calle uit Frankrijk probeert het voyeurisme tot kunst te verheffen. Ze nodigt wildvreemde mensen uit om met haar de nacht door te brengen en observeert de slapenden met een camera. Ze danst in Parijs op de Place Pigalle een striptease en laat zichzelf plus de naar haar starende kerels door een privé-dectective fotograferen. Ze schaduwt een vluchtige kennis op een geheimzinnige reis naar Venetië. Of ze snuffelt verkleed als kamermeisje in de koffers van hotelgasten - op zoek naar hun verhalen. Haar fotoromans, door de Amerikaanse schrijver Paul Auster gekenmerkt als `het drama van bekijken en bekeken worden', zijn nu bijeengebracht in Kassel. Museum Fridericianum, t/m 21 mei. Friedrichsplatz 18, wo-zo 10-18u, do tot 20u. Inl 00-495617072720.

Rotgansdagen

Tienduizenden rotganzen rusten deze weken uit in de Waddenzee bij Schleswig-Holstein - voor vogelaars een mooie gelegenheid om er op uit te gaan. Vooral op de drassige weiden van de Halligen kunt u de vogels van zeer nabij bekijken. In Hooge en in Gröde worden tot en met 7 mei zogenaamde rotgansdagen gehouden, met excursies, lezingen, veldonderzoek en een kinderprogramma. De ganzen met hun witte ring om de hals zijn uit hun overwinteringsgebieden aan de kusten van Frankrijk en Engeland op de Wadden aangekomen en daar blijven ze tot eind mei, om kracht op te doen voor het vervolg van hun reis. Die gaat naar het Taimyr-schiereiland in Noord-Siberië, het rotgans-broedgebied. Voor hun 4000 kilometer lange vlucht hebben de ganzen heel veel brandstof nodig in de vorm van vet, zegt een bioloog van de natuurbeschermingsorganisatie WWF. Ze moeten aankomen en dat lukt alleen door zout gras te eten. Informatie over programma en overnachtingsmogelijkheden bij het Fremdenverkehrsbüro Hooge 00-4948499100 of bij de Wattenmeer-Nationalparkservice: 00-49486161670.

Ludwig II

De Beierse koning Ludwig II beleeft een wederopstanding: als held van een musical. In een gloednieuw theater, tegen het decor van de blauwe Forggensee en het door hemzelf ontworpen kasteel Neuschwanstein. Een locatie die hem beslist zou zijn bevallen. Of hij de voorstelling zèlf mooi zou hebben gevonden is wat minder zeker. De koning dweepte met de verfijnde opera's van Richard Wagner - en Ludwig II - Sehnsucht nach dem Paradies is niet verfijnd maar stevig. Stephan Barbarino creëert een mix van folkloristische operette en truttig volkstheater, met ironie, dat wel. En met een sprankje medelijden voor de door Weltschmerz en mensenangst, door onvervulde verlangens en waandenkbeelden gekwelde heerser. Het hele zomerseizoen en later; inl bij de VVV van Füssen: 00-49836293850.

En verder

Geraer Ballett-Tage t/m 22 april in Theater Altenburg-Gera 00-4934475850; Berliner Festtage 2000, met Richard Wagners opera Tristan und Isolde olv Daniel Barenboim t/m 24 april in de Staatsoper Unter den Linden 00-49302044762; tekeningen en aquarellen van de Duitse schilder Gerhard Richter t/m 18 juni in het Kaiser Wilhelm Museum, Krefeld 00-492151770044; Kinder des 20. Jahrhunderts, schilderijen, foto's en beelden van Kollwitz, Baselitz, Dix ea, t/m 12 juni in de Galerie der Stadt, Aschaffenburg 00-49602113170; expressionistische schilderijen van Ernst Ludwig Kirchner t/m 18 juni in Museum Folkwang, Essen 00-49201888410.