DOELGROEP: ALLOCHTONEN

,,Ik vind dat er niet nog meer vrouwenrechten moeten komen, want dat zal leiden tot meer schandaligheid binnen de Islamitische samenleving.'' Zo luidt de bijdrage van Fatima aan de discussie over de rechtspositie van vrouwen in Marokko op de website www. maghreb.nl. Veel deelnemers zijn het niet met haar eens en pleiten voor gelijke rechten voor vrouwen. Ook de bruidsschat is volgens veel Marokkaanse vrouwen die meedoen aan de discussie een achterhaalde traditie.

Maghreb.nl (de `Maghreb-landen' zijn Tunesië, Marokko en Algerije) is een webmagazine voor Nederlandse Marokkanen dat zich richt op een jong en hoogopgeleid publiek. De site (ongeveer 600 bezoekers per dag), biedt onder meer nieuws, discussies, contactadvertenties, spelletjes en een chatbox.

Het nieuws is afkomstig uit verschillende kranten op het web en het persbureau Reuters. Behalve berichten over allochtonen in Nederland is er veel internationaal nieuws te vinden.

Maghreb.nl (of www.naffer.nl – naffer is de politieterm voor Noord-Afrikanen) is een zeer interactieve website. Het gastenboek staat vol berichten, de discussies lopen goed en in de chatbox zijn altijd wel een paar mensen te vinden om een praatje mee te maken. Bezoekers kunnen bovendien zelf nieuwe discussies starten. De contactadvertenties zijn erg populair. Tientallen Marokkanen, Turken en Chinezen zijn op zoek naar een partner en vertellen openhartig over hun verlangens en eisen. Dat de site slechts de categorieën `man zoekt vrouw' en `vrouw zoekt man' kent, is voor homoseksuele bezoekers geen bezwaar. Ze zetten gewoon `vrouw zoekt vrouw' of `ik zoek een vriend of een vriendin' in hun advertentie.

Een nieuw onderdeel van Maghreb is `Geweigerd.nl'. Hier vertellen allochtonen over het deurbeleid van uitgaansgelegenheden. Uit een enquête blijkt dat 54 procent van de ongeveer 1.000 bezoekers die bereid waren vragen te beantwoorden, wel eens de toegang geweigerd is door een portier.

.

Dit is de laatste aflevering van deze serie over media voor allochtonen

    • Marie-José Klaver