Cyber-terrorist moet hangen

De Canadese 15-jarige internet-terrorist `Mafiaboy' is opgepakt. De jongen is allerminst een geniale hacker.

Het virtuele vergrijp staat te boek als het ernstigste geval van `cyberterrorisme' in de geschiedenis van het internet. In februari werd een aantal van de meest bezochte Amerikaanse webpagina's, waaronder de zoekmachine Yahoo!, de boekhandel Amazon.com, de veilingsite eBay en de nieuwspagina CNN.com, urenlang lamgelegd door onbekende hackers. Schade aan gederfde inkomsten werd geraamd op miljoenen dollars.

Janet Reno, de Amerikaanse minister van Justitie, verhief de bestrijding van cybercriminaliteit destijds terstond tot een nieuwe topprioriteit. Het federale politieonderzoeksbureau FBI kondigde een massale internationale speurtocht af. Kosten noch moeite zouden worden gespaard om de daders van dit cybervandalisme, dat de veiligheid van zaken- en betalingsverkeer via het Internet leek te bedreigen, op te sporen.

En zo geschiedde. Eén van de gevreesde cybermisdadigers, bovenaan de 'most wanted'-lijst van internetcriminelen van de FBI, is inmiddels aangehouden. De arrestant: een tiener uit een buitenwijk van de Canadese stad Montréal. Zijn leeftijd: 15 jaar. Zijn naam wordt achtergehouden omdat hij minderjarig is. Maar in cyberspace staat de verdachte, die wellicht met anderen opereerde, simpelweg bekend als `Mafiaboy'.

Mafiaboy werd afgelopen zaterdag opgepakt, zo maakten de Canadese politie en de FBI gisteren bekend op een gezamenlijke persconferentie. Zijn computerapparatuur is in beslag genomen. De jeugdige cyberterrorist is mischief (kattekwaad, ondeugendheid) ten laste gelegd; hij kan er maximaal twee jaar gevangenisstraf voor krijgen. Een jeugdrechter heeft hem op borgtocht vrijgelaten. Hij mag niet in de buurt van een computer te komen, tenzij onder toezicht. Internet is voor Mafiaboy al helemaal verboden terrein, en hij moet drie van zijn vrienden mijden. Of zij eveneens verdachten zijn, wilde de politie niet zeggen.

Het cyberterrorisme waarmee Mafiaboy in verband is gebracht werd uitgevoerd in de vorm van zogeheten denial of service (DoS) attacks. Cybervandalen bestoken daarbij vanaf tientallen computers die ze voor dat doel kraken, een website met enorme hoeveelheden nutteloze informatie. Zo ontving Yahoo! bij de aanval op 7 februari evenveel data per seconde als de site normaal in een jaar te verwerken krijgt. Het netwerk raakt overbelast, en voor gewone Internetgebruikers is de site vervolgens niet meer bereikbaar.

Bij DoS-attacks worden de afzendadressen van de gegevens vervalst, zodat de daders moeilijk te achterhalen zijn. De FBI wist echter drie computers op te sporen die, op afstand, waren ingezet bij de aanvallen van februari: twee op universiteiten in Californië en een in Oregon. Via de Universiteit van Californië kwam de FBI de hacker Mafiaboy op het spoor. Een Internetaanbieder in Toronto, die het eerder met Mafiaboy aan de stok had gehad, gaf zijn identiteit door aan de Canadese politie. William Lynn van de FBI concludeerde dat ,,internationale samenwerking fundamenteel is voor succesvolle bestrijding van dit nieuwe fenomeen in criminaliteit.''

Volgens Yves Roussel van de Canadese politie moet de arrestatie van Mafiaboy als waarschuwing dienen voor andere cybervandalen. ,,Hackers moeten beseffen dat de politie zeer gespecialiseerde eenheden heeft om computercriminaliteit te bestrijden,'' zei hij. ,,Waar ze zich ook bevinden, wie ze ook zijn _ hackers worden opgespoord, gearresteerd en vervolgd.'' Het huidige onderzoek loopt nog en kan leiden tot verdere aanhoudingen, zei hij.

Is Mafiaboy dan een genie, een tienerjongen met ongekende intellectuele capaciteiten? Allerminst, zeiden ze in Montréal. ,,Mafiaboy was helemaal niet zo goed,'' verklaarde Jean-Pierre Roy van de Canadese politie. Hij liet sporen achter van zijn activiteiten, die de arrestatie mogelijk maakten. Bovendien was hij onbedachtzaam genoeg om over zijn daden op te scheppen in `chat rooms' voor hackers op het Internet.

Van rustig slapengaan nu Mafiaboy is uitgeschakeld kan dan ook geen sprake zijn, verklaarde Internetdeskundige Rick Broadhead gisteren. ,,Voor elke persoon die van het net wordt gehaald, zijn er honderd anderen die ook proberen de veiligheid van het Internet te ondermijnen,'' zei hij. ,,Deze gevallen zullen zich blijven voordoen zolang het Internet er is en we het voor zakendoeleinden blijven gebruiken. De ergste gevallen liggen nog voor ons.''

Mafiaboy is met name beschuldigd van het lamleggen van de website van de Amerikaanse nieuwsorganisatie CNN en 1200 verwante sites op 8 februari. Het was hem en zijn mogelijke medeplichtigen er uitsluitend om te doen chaos te zaaien op het Internet; bij het cybervandalisme in februari werden geen vertrouwelijke gegevens als kredietkaartnummers gestolen. Bij veel sites als Yahoo!, Amazon.com en CNN leidden de virtuele aanvallen wel tot ongemak voor miljoenen gebruikers.

Janet Reno verklaarde gisteren in Washington dat Mafiaboy bestraft moet worden. ,,We moeten jongeren laten weten dat ze met iets als dit niet zomaar wegkomen,'' aldus Reno. Bovendien zei ze dat ,,deze doorbraak ons vermogen aantoont om diegenen die de nieuwe technologie misbruiken, op te sporen, waar ze ook zijn.''

    • Frank Kuin