`Cricketwedstrijden verkocht'

Volgens de Zuid-Afrikaanse cricketbestuurder Ali Bacher is de uitslag van twee WK-wedstrijden vorig jaar vantevoren bepaald. Bacher deed zijn uitspraak vanmorgen in een vraaggesprek met een Australische krant. Vorige week werd de cricketwereld opgeschrikt door een omkoopschandaal met de Zuid-Afrikaanse topspeler Hansie Cronje. Hij heeft zich laten betalen door bookmakers die op zijn wedstrijden hebben gegokt.

In het Australische krantenartikel beschuldigt Bacher een internationale scheidsrechter van het beïnvloeden van cricketwedstrijden. Bacher noemt geen namen, maar hij bevestigt dat een aantal arbiters onder verdenking staat. Bacher beroept zich op zijn gesprekken met cricketers die hij in de loop der jaren heeft gevoerd. ,,Enkele integere oud-internationals hebben mij verteld dat in het recente verleden cricketduels zijn verkocht. Gezien de rel onze nationale held Cronje, ben ik niet langer verbaasd'', zegt de Zuid-Afrikaanse bestuurder.

Bacher wil zijn bevindingen begin volgende maand aan de orde stellen bij een bijeenkomst van de internationale cricketbond in Londen.