Bezetters in Zimbabwe beloven rust

De bezetters van blanke boerderijen in Zimbabwe zien af van verder geweld. Hun militante leider, Chenjerai Hunzvi, heeft dat gisteren beloofd tijdens overleg met de Commercial Farmers Union (CFU), een organisatie van blanke boeren.

President Mugabe trad bij dat gesprek op als bemiddelaar.

Maar de bezettingen blijven gehandhaafd tot er een oplossing is gevonden voor de onrechtvaardige landverdeling in Zimbabwe, zei de oorlogsveteraan Hunzvi na afloop van het overleg. De 4.500 blanke boeren in Zimbabwe bezitten twintig jaar na de onafhankelijkheid nog steeds de beste grond. Na het gesprek toonden vertegenwoordigers van de boerenorganisaties zich optimistisch. ,,Ik geloof dat we in het nationaal belang tot een vergelijk kunnen komen'', zei boerenleider Tim Henwood.

Boeren in de provincies Midlands en Matabeleland waren daar gisteren minder gerust op. Ten minste honderd landeigenaren evacueerden hun families. Ze vrezen een escalatie in het weekend. Bussen met honderden werkloze landarbeiders die zijn ingehuurd door de regeringspartij Zanu-PF, zouden op weg zijn naar gebieden die tot dusverre vrijwel voor bezettingen gespaard bleven. Bij het geweld van de afgelopen weken vielen zes doden, allemaal aanhangers van de oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC).

Een rechtbank in Harare oordeelde gisteren dat bezettersleider Hunzvi zich heeft schuldig gemaakt aan minachting voor de rechtbank. Hij heeft zich niets aangetrokken van het besluit van het Hooggerechtshof dat de bezettingen onrechtmatig zijn. De blanke rechter David Bartlett gaf Hunzvi gisteren twee weken de tijd om ervoor te zorgen dat de bezetters zich terugtrekken. Volgens de rechter zal Hunzvi's reactie bepalend zijn voor de toekomst van het land.

Intussen neemt de internationale druk sterk toe op president Mugabe die de bezettingen steunt en weigert op te treden. Een woordvoerder van het Witte Huis sprak zijn afkeuring uit over het het ,,klimaat van rechteloosheid'' in Zimbabwe. Hij betreurde ook dat president Mugabe dinsdag in een tv-toespraak de blanke boeren ,,onze vijanden'' had genoemd.

De Britse premier Tony Blair veroordeelde gisteren in scherpe bewoordingen ,,de barbaarse aanvallen'' op boeren in Zimbabwe. Maar hij zei ook dat de Britse regering voorzichtig wil opereren om Mugabe niet in de kaart te spelen. Volgens Blair moeten de Verenigde Naties en het Britse Gemenebest het voortouw nemen als het gaat om sancties tegen Zimbabwe. VN-secretaris-generaal Kofi Annan noemde het ,,bemoedigend'' dat president Mugabe gisteren met boeren en bezetters overleg heeft gevoerd.