Beschilder uw muis

De gordijnen passen in de huisstijl en de kleur van de muren is afgestemd op de vloerbedekking, die weer is uitgezocht bij de meubels. Zelfs het servies, het bestek, de kranen en de deurknoppen detoneren niet. En daar zit je dan in je perfect ingerichte huis, met die pc; dat lelijke, logge, grijze geval. Gelukkig, er zijn mogelijkheden om de computer aan de inrichting aan te passen.

De meest radicale oplossing is zo'n fraai ontworpen en in frisse kleuren uitgevoerde Imac aan te schaffen. Een dure grap, dat wel. Je bent duizenden guldens verder, en de oude, pas gekochte pc moet de deur uit. Bovendien wissel je van computersysteem. In plaats van de meest gangbare personal computer, zul je in het vervolg moeten werken met een Macintosh.

Dan is het bekleden van de computer minder ingrijpend. Tamar Westerdaal deed dat. Ze beplakte haar computer met felgroen nepbont. Ze vindt grijze monitoren saai. ,,En bovendien is dit een gekregen, lelijk oud ding, waardoor ik me totaal vrij voelde 'm zo aan te kleden dat ik met plezier ernaar kijk.'' Haar aaibare pc kleurt nu goed met haar in fiftiesstijl ingerichte appartement, waarin zoete kleuren en kitschvoorwerpen de boventoon voeren. Ze denkt er nu over om er madeliefjes uit te laten groeien.

Voor wie geen zin heeft om met lijn en schaar in de weer te gaan, of bang is dat de winkelier moeilijk gaat doen bij reparatie van een beplakte pc, is de computer gear van de firma Silly een uitkomst. Zij leveren pluchen hoezen voor de monitor, voor circa 40 gulden. Er zijn felroze hoezen en hoezen in de vorm van een duivel, compleet met hoorns en staart. De hoezen zijn makkelijk te bevestigen én te verwijderen. Ook bestaat er de lieveheersbeest-variant en de vlinder, met glitterende voelsprieten. Helaas is niet iedere monitor geschikt voor dit product. Wie een monitor bezit groter dan 15 inch, heeft pech. Bovendien is alleen het beeldscherm bedekt; muis, toetsenbord en computerkast zijn nog steeds grijs. Maar daaraan kan het bedrijfje Compukleuren iets doen. Via Compukleuren kun je bijna de gehele computer in de gewenste kleuren of prints laten beschilderen.

Felgeel, hemelsblauw, panter of zebra, pimpelpaars met een gele stip: het is allemaal mogelijk. Zelfs een logo laten opnemen onder de laklaag is mogelijk. Het enige wat niet wordt beschilderd, zijn de toetsen van het toetsenbord. ,,Dat zou te duur worden'', zegt marketing manager Patricia van Selst.

Medewerkers van Compukleuren schroeven de pc's uit elkaar alvorens ze een laklaag te geven. Een arbeidsintensieve klus. Goedkoop is het kleuren van je computer dan ook niet. Een complete computer laten beschilderen kost al gauw tegen de vijfhonderd gulden, motiefjes kosten meer. Maar ja, voor de perfecte inrichting moet je ook wel iets overhebben.

De producten van Silly worden verkocht bij cadeauwinkels als Expo en Davis. www.silly.nl

Compukleuren: www.compukleuren.nl

Compukleuren heeft afspraken gemaakt met verschillende computerleveranciers. De laklaag brengt de garantievoorwaarden niet in gevaar. De levertijd is twee weken voor standaardkleuren en -motieven. Het aanbrengen van andere motieven kan langer duren.

    • Lucas Keijser