België

Wonderkind

In 1970 ontdekte de Nederlandse kunsthistoricus Johan van Regteren Altena in een Amsterdamse kunsthandel een boekje met tekeningen van Hans Holbein De Jongere (1497-1548). De expert van het Prentenkabinet zag al snel dat de tekeningen niet door de befaamde Holbein waren gemaakt, maar door de toen 13-jarige Peter Paul Rubens. Dit was het schetsboekje van een jongen die de grote meesters van zijn tijd nauwgezet kopieerde, een vanzelfsprekende oefening voor jonge kunstenaars. Rubens deed veel meer: hij tekende de voorbeelden naar zijn eigen, nog niet ontwikkelde stijl. Over de werken uit de leerjaren van grote schilders weten we weinig, ze werden uitgewist of weggegooid. Daarom is dit bewaarde werk van een 13-jarige genie het middelpunt van een tentoonstelling in het Rubenshuis. Rubens, Holbein en de Dodendans, Rubenshuis, Wapper 9-12, Antwerpen, t/m 12 juni di t/m zo 10-17u.

Brussel

Europese cultuurhoofdstad Brussel eert zichzelf met maar liefst vier tentoonstellingen met foto's van de stad. Het overheersende gevoel is een nostalgie naar een stadsleven dat binnen een eeuw onherkenbaar is veranderd en onherstelbaar is verwoest. Grote Europese steden hebben een rivier die trots door het centrum stroomt. Brussel heeft de Zenne. Burgemeester Anspach liet de trage modderstroom honderd jaar geleden overkappen en de Zenne is tegenwoordig de grootste rioolgang van Brussel. Een van de vier tentoonstellingen laat de loop van de Zenne zien, de enige rivier die door elk van de drie Belgische gewesten stroomt. De Zenne, een traject, Huis van hedendaagse kunst, Kartuizerstraat 26-28, Brussel. t/m 3 juni wo/vr 10-18u, za 14-18u.

Reflection

Bili Bidjocka komt uit Kameroen en woont afwisselend in Parijs en Brussel. In Brussel baarde hij drie jaar geleden al opzien door in een lege etalage witte jurken rond een doodskist te laten zweven. Het publiek kon de winkel niet in, maar moest zich letterlijk tegen de winkelruit drukken om een glimp van de bewegende japonnen te zien. Bidjocka houdt van ongrijpbare begrippen als tijd en ruimte, zoals een jurk die is vervaardigd van bananen en onsmakelijk desintegreerde tijdens een expositie die 45 dagen duurde. In een oude fietsenfabriek in de Antwerpse wijk Borgerhout herhaalt hij zijn truc met de jurken. Reflection, Bili Bidjocka, t/m 27 mei, HAL-Bleeckhofstraat 22, Antwerpen, vr-za 14-18u.

En verder

Schilderijen van Maurice Wyckaert en Antoine Mortier, Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, Oostende t/m 25 juni di-zo 10-18u; Hedendaags glas, privécollectie van Dirk Schrijvers, Museum voor Sierkunst en Vormgeving, Breydelstraat 5, Gent. t/m 14 mei di-zo 9.30-17u; Brussel in foto's in Le Botanique, Koningstraat 236 Brussel, t/m 4 juni di-zo 11-18u