Beleggers nemen 10 pct in Commerzbank

Een groep particuliere Duitse beleggers heeft voor bijna 5 miljard gulden een belang van 10 procent genomen in de Duitse Commerzbank. Die manoeuvre heeft meteen geleid tot speculatie over een mogelijke fusie van Commerzbank met de Dresdner Bank, die eerder deze maand zijn fusieplannen met de Deutsche Bank zag mislukken. Gemeten naar balanstotaal zijn de Dresdner en Commerzbank respectievelijk de derde en vierde bank in Duitsland.

Bestuursvoorzitter Martin Kohlhaussen van Commerzbank liet in de Duitse pers weten dat een overname of fusie niet waarschijnlijk is. ,,Samenwerking op deelterreinen kan heel goed, maar een volledige fusie speelt op dit moment niet.'' Ook de kans op een vijandige overname van zijn bank schat hij laag in. ,,We hebben al tien jaar met deze vraag te maken. Gegeven de brede spreiding van onze aandelen is een vijandige overname in theorie mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk in pratijk'', aldus Kohlhausen in het Handelsblatt.

De Duitse beleggers opereren via een Nederlandse houdstermaatschappij, Rebon BV, en een Duits dochterbedrijf CoBRa. Het gaat om de zakenmannen Clemens Vedder en Klaus-Peter Schneidewind. Zij hebben voor deze investering de hulp ingeroepen van Hansgeorg Hoffmann, een voormalig bestuurder van de Dresdner bank. Hofmann, nu 57 jaar oud, was bij Dresdner verantwoordelijk voor de zakenbank tot hij in 1997 ontslag moest nemen wegens een belastingaffaire. Hij staat bekend als een fusie- en overnamespecialist en als een goede dealmaker.