Bedrijf vlucht, Bijlmer zucht

Automatiseerder Getronics gaat weg uit de Bijlmer, omdat in een half jaar zes werknemers zijn beroofd. De deelraad is boos.

De keizer en keizerin van Japan komen en Nelson Mandela heeft plannen in die richting. Koningin Beatrix was er de afgelopen maanden zelfs twee keer. En dan wil het automatiseringsbedrijf Getronics uit de Bijlmer vertrekken.

Wordt er voor miljarden geïnvesteerd in een splinternieuw uitgaanscentrum naast de Arena, besluit het bedrijf een paar meter verderop weg te gaan omdat er medewerkers zijn beroofd. En dat terwijl volgens politiecijfers het aantal straatroven dit jaar juist met 37 procent is gedaald.

Getronics-manager P. Emanuel: ,,Een collega werd van achteren benaderd door een man met een mes. We klopten op de ramen om hem te waarschuwen. Hij dacht dat we naar hem zwaaiden, hij zwaaide nog vriendelijk terug. Toen we beneden kwamen, was het al te laat. Zijn portemonnee was gestolen.''

Het afgelopen half jaar zijn zes werknemers met een mes bedreigd en beroofd, zegt Emanuel. De maat is vol, vond de directie. Toen na de overname van het computerbedrijf Wang in Hoofddorp kantoorruimte vrijkwam, was dat een uitkomst.

Daar gaan we weer, dacht de voorzitter van het stadsdeel Zuid-Oost H. Belliot. In Hilversum kan iemand worden doodgeschoten, zonder dat het er meteen onveilig wordt verklaard. Gebeurt zoiets in Amsterdam Zuidoost – ook 80.000 inwoners – dan is het meteen het oude liedje: in de Bijlmer kun je beter niet komen.

Vorig jaar kondigden uitlaatcentrum Kwik-fit en Albert Heijn al aan uit winkelcentrum Kraaiennest in de Bijlmer te willen vertrekken vanwege de onveiligheid. Albert Heijn is gebleven, na beloften door het stadsdeel dat meer toezicht zou worden gehouden. PTT en Select Vracht besloten dit jaar niet meer 's avonds te bezorgen en kabelaar UPC komt in de avonduren geen reparaties meer uitvoeren.

Getronics heeft inmiddels gemerkt hoe gevaarlijk het is de Bijlmer gevaarlijk te noemen. De talloze beleidsmakers die met man en macht proberen de wijk aantrekkelijk te maken, voelen zich in hun hemd gezet. Zelfs burgemeester Patijn heeft Getronics ervan beschuldigd onveiligheid als voorwendsel te gebruiken.

De echte reden is volgens hem dat het bedrijf parkeerproblemen heeft. Ook de deelraad is boos. ,,Alweer een bedrijf dat het kennelijk noodzakelijk acht het argument van onveiligheid te misbruiken omdat dat zo geaccepteerd is'', zegt PvdA-deelraadslid Els Verdonk. ,,De stadsdeelraad moet maar eens overwegen een procedure wegens smaad en laster aan te spannen.''

Onveiligheid niet de echte reden? Manager Emanuel van Getronics kijkt verbaasd. ,,Wij hoeven toch geen excuus te verzinnen als wij ergens weg willen?''

Vervolg GETRONICS: pagina 10

Vervolg van pagina 1

Vrouwen durven straat niet op

Stadsdeelvoorzitter Belliot: ,,Waarom werft Getronics geen personeel uit de omgeving?''

Inderdaad, zegt manager Emanuel van Getronics, er is te weinig parkeeruimte. Dat is een probleem.

Maar pas onoverkomelijk in combinatie met de onveiligheid. Emmanuel: ,,Onze werknemers moeten uitwijken naar parkeergarages verderop. Vooral vrouwen durven die wandeling niet aan. We hebben nu zoveel mogelijk vrouwen een parkeerplaats op het dek bij het kantoor gegeven. Maar dat is geen oplossing. Onze werknemers voelen zich onveilig. De directie voelt zich daar verantwoordelijk voor.''

Het vertrek van Getronics kwam ,,als een donderslag bij heldere hemel'', zegt Belliot. De voordeur van Getronics zit schuin tegenover de ingang van het stadsdeelkantoor. ,,Waarom zijn ze niet even langsgeweest?''

Emanuel: ,,De deelraad heeft zich bij ons nooit voorgesteld. Als zij het zo'n probleem vinden dat wij weggaan, hadden ze zich wat actiever moeten opstellen. Als ze willen dat gerenommeerde bedrijven hier blijven, moeten ze daar iets voor doen. Bijvoorbeeld vragen aan de bedrijven welke problemen ze hebben en wat daar aan te doen is.''

Wat heeft het stadsdeel voor Getronics gedaan? ,,Er zijn vierhonderd bedrijven in Amsterdam Zuidoost'', zegt Belliot, ,,We zijn ze natuurlijk niet allemaal langs gegaan om de eed af te leggen.'' Wel heeft het vertrek van het automatiseringsbedrijf ,,de ogen van het stadsdeel nog wijder geopend''. ,,Misschien moeten we een soort ontvangstcomité voor nieuwe bedrijven oprichten, zodat we van elkaars bestaan op de hoogte raken'', zegt Belliot nu.

Maar het bedrijfsleven moet volgens Belliot wel helpen om het imagoprobleem van de Bijlmer op te lossen. Het is ook in hun belang als de Bijlmer niet wordt geassocieerd met junks en tienermoeders, maar met economische vitaliteit. Ikea, McDonalds en Pathé proberen inmiddels nadrukkelijk personeel uit de omgeving te werven. Hoe zit dat met Getronics? 's Ochtends komen de overwegend blanke personeelsleden in hun auto's aangereden, om 's avonds de wijk weer snel te verlaten.''

Getronics hoeft zich de problemen van de Bijlmer niet aan te trekken, vindt Emanuel. ,,Toen wij ons hier in 1988 vestigden, was dat niet omdat wij in de Bijlmer wilden zitten. Wij kwamen af op het bedrijventerrein, dat toevallig ligt in de Bijlmer. Voor mijn gevoel zitten wij niet in de Bijlmer, maar in Amsterdam Zuid-Oost.''

,,Luister'', zegt voorzitter Belliot van de deelraad, ,,bij Getronics werken allemaal hoog opgeleide mensen met goede maatschappelijke posities. Daar mag je toch iets van verwachten. Minimaal de inleving in het gebied waar ze hun brood verdienen. Ik ga niet met Getronics in discussie over hun aanname beleid, dat is een overheidstaak. Maar ze hadden de kwestie wel bij politie en stadsdeel kunnen aankaarten. Dan had er extra politietoezicht en surveillance ingezet kunnen worden. Dat zou niet de eerste en de laatste keer zijn geweest.''

    • Daniela Hooghiemstra
    • Monique Snoeijen