Alleen geluk houdt Ajax nog op de been

Het ontbrak Ajax gisteren aan alles wat de ploeg ooit had, behalve aan geluk. In plaats van een afstraffing door de nummer zeventien van de eredivisie werd de ploeg na een hilarische vertoning zelfs nog in de blessuretijd beloond met een punt: 1-1.

Het elftal van interim-coach Westerhof bereikte tegen FC Den Bosch het voorlopige dieptepunt van het seizoen. De club die nog strijdt om een plaats in de Champions League heeft op de wijze waarop het gisteren speelde zelfs niets te zoeken in de intertoto-competitie. Een elftal zonder passie, souplesse en flair. In de eerste helft kreeg Ajax geen enkele kans.

Vijf minuten voor rust werd het dramatische spel van Ajax zelfs de doorgaans stoïcijnse Westerhof te veel. Razend smeet hij bij de zijlijn de bal tegen te grond en beende hij scheldend op zijn eigen spelers het veld in. Vervolgens maande hij alle wisselspelers inclusief reserve-doelman Lobont zich warm te lopen. Uiteindelijk slachtofferde Westerhof Nieuwenburg ten faveure van de 19-jarige Ghanese debutant Yakubu. ,,Maar ik had op dat moment wel tien spelers willen wisselen'', zei Westerhof na afloop, nauwelijks bekoeld van zijn woede. ,,We speelden vandaag wel zo ongelooflijk slecht. Zoals Freek de Jonge zegt `ik kon mijn eigen bril niet geloven'. Ik ben nog nooit eerder het veld in gerend, maar het kwam nu recht uit mijn hart. Ik kreeg zelfs heel sterk het gevoel om zelf mee te gaan doen.''

Ajax stond in de wedstrijd tegen Den Bosch al na ruim een minuut op een 1-0 achterstand door een doelpunt van Uneken. Hij mocht van de Ajax-verdediging de bal ongehinderd een vrije trap van Van der Laan achter de onzekere Grim koppen. In plaats van wakker te worden vielen de Ajacieden in een nog diepere slaap. Den Bosch daarentegen speelde zoals een degradatiekandidaat. Strijdend voor elke meter en elke bal. Als Mourad en Uneken in de zevende en in de twaalfde minuut niet twee levensgrote kansen hadden gemist, zou Ajax na een kwartier op een kansloze achterstand hebben gestaan.

Ajax miste weliswaar bijna een compleet elftal door blessures en schorsingen, maar een excuus voor de manier waarop de ploeg van gisteravond speelde mocht er niet zijn. Ajax speelde als een dolende ploeg waarin spelers zich verstopten. Alsof ze bang waren de bal te krijgen. Ajax kreeg pas in de vijftigste minuut de eerste kans. Knopper schoot echter wild over.

Na rust herstelde Ajax zich enigszins, maar echt gevaarlijk werd het elftal bijna nooit. Ruim in de blessuretijd had Ajax geluk dat een zondagsschot van Knopper uit een voorzet van Moekoena achter doelman Aerts in de kruising vloog. De Ajacieden vierden het doelpunt uitbundig voor het vak van de niet meer dan honderd meegereisde Ajax-supporters, maar dat was meer van opluchting dan van blijdschap.

Het was Westerhof niet ontgaan dat juist de spelers die het voortouw moeten nemen onder de maat presteerden. Debutanten als de 17-jarige Van der Vaart en Yakubu toonden tenminste nog de wil om te winnen, maar spelers als Van Halst, Winter, Chivu en Arveladze lieten hun ploeg in de steek. Westerhof: ,,Van Halst en Winter konden de kar niet trekken, al denken ze zelf dat ze het goed doen. Chivu bracht niet de helft van wat hij kan en Arveladze was nog niet eens de schaduw van een schaduwspits. Hij speelde als een juffertje.''

Ajax heeft zowaar nog kans op een plaats in de Champions League. De Amsterdammers staan derde met een punt voorsprong op Feyenoord, Twente en Vitesse. Zondag moet Ajax bij Feyenoord op bezoek. Westerhof vroeg zich gisteren af of de ploeg wel de wil heeft om de Champions League te halen.

Westerhof lijkt net zo min als zijn voorganger Wouters het elftal op de been te kunnen krijgen. Dat Westerhof gisteren nog een punt haalde, kon de nare smaak over het vertoonde spel niet meer wegspoelen. ,,Slechter als vandaag kan absoluut niet. Dit was Ajax onwaardig'', zei hij. ,,We hebben collectief gefaald. Ik heb de vonk blijkbaar ook niet kunnen overbrengen.''

    • Koen Greven