Vervalst beeld in het Louvre

Volgens de Franse hoogleraar Jean Guiart, kenner van Oceanië, is een van de beelden in de tentoonstelling Arts Premiers in het Louvre een vervalsing. Het beeld, een `maoi kava kava' dat van Paaseiland afkomstig zou zijn en in de 17de of 18de eeuw gemaakt zou zijn, heeft hijzelf in zijn bezit gehad. Volgens Guiart is het ,,een handige vervalsing, maar een vervalsing''. Het laboratorium van het Nationale Geschiedenismuseum heeft bevestigd dat het beeld niet is gemaakt van het hout van de toromiro, een door de oude bewoners van Paaseiland heilig geachte boom, maar van een acacia van Tahiti. Arts Premiers omvat 117 objecten van `primitieve kunst'. De tentoonstelling werd vorige week geopend en geldt als `voorbode' van het nieuwe Parijse museum voor `eerste kunsten', dat in 2004 geopend wordt.