Te dure auto voor 18 bewindslieden

Achttien van de 29 bewindslieden rijden in een te dure dienstauto. Minister Pronk (VROM) overschrijdt de norm (catalogusprijs 102.000 gulden) het ruimst. Hij rijdt in een auto van ruim 118.000 gulden. Oud-minister Peper (Binnenlandse Zaken) veroorzaakte de op een na hoogste overschrijding; hij had een wagen van 117.900 gulden.

Dit heeft Binnenlandse Zaken vanochtend gemeld in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Kant (SP).

Staatssecretaris De Vries (Antilliaanse en Arubaanse Zaken) heeft zijn dienstauto van 111.400 gulden afgelopen maand ingeruild nadat bleek dat deze te duur was. De Vries rijdt thans een reservewagen van het departement in afwachting van een dienstauto die binnen de norm valt, aldus zijn woordvoerder.

Het Tweede-Kamerlid Kant stelde haar vragen nadat in maart bleek dat toenmalig minister Peper de normen voor dienstauto's in vrijwel alle opzichten overschreed. Uit de antwoorden blijkt dat Pepers ministerie destijds een te lage prijs van de auto opgaf. De catalogusprijs is geen 109.000 gulden, maar 117.900 gulden, een overschrijding van de norm met ruim 15.000 gulden.

Na Pronk en Peper veroorzaakt minister Vermeend (Sociale Zaken) de ruimste overschrijding. Hij heeft een auto van 115.000 gulden. Premier Kok en minister De Vries (Binnenlandse Zaken) hebben de goedkoopste dienstauto; ruim 83.000 gulden.

Het kabinet wil nieuwe regels introduceren voor dienstauto's en deze ,,strikter gaan handhaven''. Alle bewindslieden blijven binnen de maximale prijs van 77 cent per kilometer, veiligheidsvoorzieningen niet meegerekend. Eerder werden deze voorzieningen wel bij de berekening betrokken.