Studenten protesteren tegen verloedering HBO

Vanmiddag protesteerden HBO-studenten op het Malieveld in Den Haag. Zij eisten meer kwaliteit en dus meer geld.

`Niet korten, maar storten!' Met die leus protesteerden HBO-studenten vanmiddag op het Malieveld in Den Haag tegen de verloedering van het onderwijs. `Studenten gaan voor kwaliteit, nu nog de overheid', stond op een spandoek. HBO'ers eisen meer geld van minister Hermans (Onderwijs) om de kwaliteit van het onderwijs op hogescholen te verbeteren.

Het Landelijk Actie Comité (LAC) dat de demonstratie organiseert, wil een miljard gulden voor het HBO. ,,Dat is niet alleen een investering in de individuele student, maar een investering in de toekomst van heel Nederland'', schrijft het LAC in haar persbericht. Volgens het LAC is dit geld noodzakelijk voor de Nederlandse kenniseconomie. De betoging wordt gesteund door onder meer de studentenbonden LSVb en ISO, de Algemene Onderwijsbond, het FNV en MKB-Nederland. Rond het middaguur verwachtte het LAC zo'n 2.000 studenten.

Het grote succes van het HBO is tevens het grootste probleem: het aantal studenten is de laatste jaren sterk gestegen – afgelopen jaar kregen de hogescholen tien procent meer eerstejaars dan het jaar daarvoor. In totaal studeren bijna 300.000 studenten aan hogescholen. Maar het budget is niet evenredig meegroeid. Daardoor krijgen de hogescholen steeds minder geld per student. Tussen 1994 en 1999 daalde het budget dat ze per student ontvangen van 8000 naar 7250 gulden.

Het tekort aan geld leidt tot ongeoorloofde zaken, zegt LSVb-voorzitter Fransien van ter Beek. De LSVb krijgt doorlopend klachten van HBO'ers. ,,Dat varieert van langdurig zieke docenten die niet worden vervangen, waardoor studenten studievertraging oplopen, tot verouderde lesmaterialen en apparatuur en gebrek aan begeleiding'', zegt ze. De hogescholen wringen zich in de gekste bochten om de problemen op te lossen, maar duperen daarmee de studenten. Zo raakten op de hogeschool in Tilburg de examens zoek. Alle studenten kregen vervolgens een 7.

De Tweede Kamerleden Hamer (PvdA), Rosenmöller (GroenLinks) en Van Bommel (SP) zouden de studenten op het Malieveld toespreken. Volgens Hamer hebben de studenten een reëel probleem. ,,Een miljard gulden zoals het LAC wil, zal ik niet bepleiten. Maar het is duidelijk dat er geld bij moet komen.'' Hamer wil 500 miljoen gulden voor de komende twee á drie jaar. ,,Er is bijvoorbeeld ook veel geld nodig om nieuwe docenten aan te trekken. Het huidige docentenbestand is sterk vergrijsd.''

Tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting, eind vorig jaar, vond al een meerderheid van de Tweede Kkamer dat Hermans meer geld moest uittrekken voor het HBO. De Kamer vreesde toen dat verschillende hogescholen het anders niet zullen redden. Bovendien vond de Kamer dat het tekort aan geld niet viel te rijmen met het grote tekort aan HBO'ers op de arbeidsmarkt.

Eerder vroeg de HBO-raad al een bedrag van 700 miljoen aan minster Hermans om de problemen op te lossen.

    • Sheila Kamerman