Pikia, pika, pika, tsjoooeee!

Voor wie nog niet precies weet wat Pokémon is, wordt de eerste bioscoopfilm die aan de Japanse `pocket monstertjes' is gewijd, voorafgegaan door een voorprogramma: Pikachu's Holiday. Hierin wordt nog maar even duidelijk gesteld: `Pokémon zijn van nature vriendelijke beestjes, die samenwerking prefereren boven confrontatie.' Maar de ouders van de kinderen voor wie de film is bedoeld, weten natuurlijk al lang dat dat niet zo is. Pokémon is vooral een bewonderenswaardig marketingconcept, waarin peperdure ruilkaarten en een spelletje voor op de gameboy de boventoon voeren. En met de vredelievendheid van die stripfiguurtjes valt het ook wel mee. Ze zien eruit als dinosauriërs met gevaarlijke tanden en knoflookbolletjes of ananaspalmen op hun rug, vliegende draken, vuurspuwende zeeslangen of waggelende paaseitjes. En in weerwil van wat Pikachu's Holiday en de daaropvolgende Pokémon. The First Movie in woorden mogen beweren, uit de animatiefilms zelf blijkt wat anders: vechten en overwinnen, dat is waar het om draait.

Het geelpluizige wezentje Pikachu (een konijn met puntoren en een bliksemschicht als staart) is een van de populairste Pokémon. Net als de anderen kan hij alleen maar zijn eigen naam brabbelen: `Pika, pika, pika-tsjoooeee!' In Pokémon neemt hij het met zijn trainer Ash op tegen het gekloonde monster (is hier de boodschap: pas op voor namaak?) Mewto, een boosaardige katachtige creatuur. De bedenkers van de film verwijzen graag naar het Frankenstein-motief, maar dat is een staaltje diepte-analyse waar de film geen enkele aanleiding toe geeft. Het is sowieso zinloos om filmkritische criteria op de film toe te passen: het verhaal is flinterdun, de animaties zijn eenvoudig en eendimensionaal (zelfs een simpele schaduw, of achtergrondtekening was in de meeste gevallen nog te veel werk waarschijnlijk), en de Pokémon zelf zijn een soort maligne gemuteerde Teletubbies, waar je als volwassene maar beter je schouders over op kunt halen. In het gunstigste geval is Pokémon een uiterst gewelddadige, maar volstrekt onschuldige film over een stompzinnig universum vol fantasiewezentjes.

Pokémon. The First Movie. Regie: Kunihiko Yayahama. In: 111 theaters.

    • Dana Linssen