Philips blinkt uit op rustige effectenbeurs

Op de Amsterdamse effectenbeurs was het geloof in de Nieuwe Economie vanmorgen terug. De traditionele waarden moesten pas op de plaats maken. Uitblinkers waren Philips en ASML.

Elektronicagigant Philips maakte voorbeurs beter dan verwachte resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar bekend. De nettowinst kwam uit op 2,5 miljard gulden, bijna drie keer zoveel als in het eerste kwartaal van 1999. De omzet steeg met 22 procent naar 18,4 miljard gulden. Beleggers beloonden het aandeel Philips met een winst van bijna 5 procent op een koers van 44,10 euro. De beurszwaargewicht nestelde zich daarmee stevig aan kop van het peloton stijgers op het Damrak.

Philips werd op de voet gevolgd door de telecomaandelen en de overige technologiewaarden, die profiteerden van de opleving van de Amerikaanse beurzen. Het aandeel ASML dikte in de loop van de ochtend 4,2 procent aan op een koers van 39,81 euro. De chipmachinefabrikant had de winst grotendeels te danken aan de positieve stemming rond de Amerikaanse branchegenoot Intel, die gisteren liet weten in het eerste kwartaal van dit jaar 36 procent meer winst te hebben behaald.

KPN liftte mee op de koersstijgingen van de Europese telecomaandelen. Het aandeel KPN klom 1,7 procent op 111,40 euro. Ook kabelbedrijf UPC wist zich weer eens bij de winnaars te scharen. Het aandeel UPC won ruim 2 procent op een koers van 41,38 euro. Daarmee is het fonds nog ver verwijderd van de hoogste koers van ver boven de 80 euro.

De traditionele waarden moesten vanmorgen terrein prijsgeven omdat de belangstelling van de beleggers voornamelijk uitging naar de aandelen in de Nieuwe Economie. Koninklijke Olie verloor 0,7 procent op 58,76 euro. Unilever moest genoegen nemen met een verlies van 2,5 procent op een koers van 50,40 euro. Het voedings- en wasmiddelenconcern kon niet profiteren van de goede cijfers van het vorige week overgenomen Amerikaanse ijsbedrijf Ben & Jerry's.

De AEX-index leek vlak na opening flink te profiteren van het positieve sentiment op Wall Street. De beursgraadmeter opende 11 punten hoger, maar moest in de loop van de ochtend een aanzienlijk deel van de winst inleveren. Het AEX-gemiddelde liet rond de middag bij lage omzetten nog een stijging van 0,72 procent (4,65 punten) noteren op een stand van 651 punten.

Koninklijke Ahold maakte bekend opnieuw een Amerikaanse detailhandelsketen te hebben gekocht. Het supermarktconcern wordt de eigenaar van Golden Gallon, een reeks van 134 gemakswinkels en benzinestations in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Golden Gallon had vorig jaar een omzet van circa 300 miljoen dollar. Ahold wil de prijs van de overname nog niet bekendmaken. Beleggers leken niet onder de indruk van de kooplust van Ahold. Het aandeel kalfde 1,4 procent af op een koers van 25,14 euro.